Že mleté maso, zelí a zakysaná smetana nejdou dohromady? Až zkusíte tento recept, zjistíte že jste se celý život mýlili. A to není vše. Jídlo připravíte jednoduše na jednom plechu ve vaší troubě

Jaká jídla jsou ta nelepší? Rozhodně ta, která na to na první pohled nevypadají. Třeba tím, že se spojují poměrně netradiční ingredience. Nejlepší jídla jsou ale i ta, která jsou jednoduchá. Nejlépe, když se dají připravit na jednom plechu. A jedno takové pro vás máme a musíme o něm jasně říci, že vás stoprocentně zajme jak svou chutí, tak i jednoduchou přípravou. Pojďme si společně pochutnat na něčem zajímavém.

Jaké ingredience budete potřebovat?

Nutno říci, že někomu se může daná kombinace jevit jako zvláštní. My však doporučujeme, abyste ji dodrželi. A to proto, že výsledkem bude naprosto skvělá chuť. Základem tohoto receptu jsou tyto složky:

  • 500 g mletého masa
  • 300 g zelí
  • 100 g rýže
  • 1 vejce
  • Sůl a pepř

Dále nelze zapomenout také na omáčku, která jídlo výrazně zjemní a která také zajistí velmi dobré propojení chutí. Aby vše klaplo tak jak má, je třeba si připravit:

Čtěte také: Pronajal si byt a objevil tajné dveře do suterénu. Když je otevřel, jeho tělo se třáslo hrůzou. Z tohoto videa mrazí

  • 100 ml vody
  • 4 lžíce zakysané smetany
  • 2 lžíce rajčatového protlaku

Začnete s přípravou masové složky

Ta je na receptu tím hlavním a tak je třeba právě tímto začít. Nejprve dejte vařit rýži, a to klasicky podle návodu, který je u ní uveden. Může se jednat i o rýži v sáčku, která se vaří zhruba 10 – 15 minut. Mezi tím můžete vzít zelí, které začnete krouhat spíše na menší kousky. Jakmile je rýže hotová a zelí připraveno, můžete se pustit do míchání. Vezměte si dostatečně velkou mísu a vše smíchejte. Ideálně rukou, díky čemuž vše perfektně propracujete v jednotnou hmotu, kde budou všechny složky i rovnoměrně zastoupeny.

Vytvořte masové šišky

Ze směsi postupně odebírejte a začněte z ní vytvářet jednotlivé masové šišky. Ty vytvarujte v ruce. Pokud by se maso příliš lepilo, namáčejte si ruce ve studené vodě. Jednotlivé šišky pokládejte na připravený plech. Nechte mezi nimi dostatečně velkou mezeru, aby nedošlo k tomu, že se jich několik spojí v jeden celek.

Nyní do trouby a je hotovo

Následně vložte plech s masem do trouby. Tu předehřejte na 180 stupňů. Doba pečení je individuální, podle velikosti šišek. Hotovou jsou ve chvíli, kdy začnou hnědnout a mít křupavý povrch. To je chvíle, kdy je ještě nevyndáte, ale kdy je přelijete omáčkou. To je směs vody, protlaku a zakysané smetany. Omáčku nalijte přes masové šišky na pekáč a nechte ještě 5 – 10 minut dopékat. Potom vyndejte, naservírujte na talíř a ochutnejte.

Jídlo lze připravit i na pánvi

Pokud se vám nechce zapínat troubu, je možné zvolit i alternativní postup přípravy. Ten je postavený na tom, že masové šišky budete opékat na pánvi. Olej není potřeba, jelikož tuk pustí velmi rychle samotné maso. Když je opečené, přilijte na pánev omáčku, chvíli nechte provařit a už zbývá ona poslední fáze, kterou je servírování. Přejeme dobrou chuť.