10 mýtů o jídle, kterým jsme dodnes věřili, ale přitom nejsou vůbec pravdivé!

Ať už si prohlížíme časopis o jídle nebo se díváme v televizi na program o vaření, všude dnes můžeme vidět a hlavně slyšet o potravinách, které nám škodí. Samozřejmě nezaostávají ani rozhovory o tom, co je pro naše tělo škodlivé a používáme to každý den v kuchyni. Naši předkové tolik o vlivu potravin nevěděli, a proto se stravovali vším, co si ve své zahrádce vypěstovali.

Reklama

[hana-code-insert name=’google‘ /]

Dnes však již existují mnohé studie nejen o jídle, jejichž výsledky často slyšíme od přátel. Tyto informace se většinou přenášejí od ucha k uchu, a proto jsou často zkreslené. V posledních letech se však různé mýty o jídle a o vaření odhalily, a my jsme se tak dostali k ověřeným pravdivým informacím.

Sestavili jsme pro vás seznam deseti mýtů o jídle, kterým stále věří mnoho lidí. Když se však na tyto informace podíváte blíže, sami zjistíte, že popírají samotnou logiku věci.

Reklama

Používání dřevěné prkénka

Není to tak dávno, co kolovala po světě informace, že dřevěné prkénka byste v kuchyni používat neměli. Mnoho vědců a lidí, kteří zkoumali právě tyto desky totiž tvrdilo, že se na desce vytvářejí mikroskopické škrábance, ve kterých se usazují bakterie.

Studie, které byly provedeny na Kalifornské univerzitě, však tento mýtus vyvracejí. Bez ohledu na to, z jakého materiálu je prkénko vyrobené, je důležité se starat o jeho čistotu a pravidelně povrch dezinfikovat. To je celé tajemství.

Ve slané vodě se jídlo uvaří rychleji

Na mnoha místech světa mnoho autorů sdílí kulinářské triky a tipy do kuchyně, které Vás naučí připravit vždy perfektní jídlo. Velmi populární se stala i informace, že ve slané vodě se Vám uvaří jakékoli jídlo rychleji. Vysvětlení bylo, že slaná voda se odpařuje rychleji než voda, kterou bychom neosolili.

Chemie však dokazuje opak: bez ohledu na to, zda do vody přidáte sůl nebo ne, nebude se Vám rychleji odpařovat. Sůl totiž nemá na odpařování vody žádný vliv.

[hana-code-insert name=’Dole‘ /]

Nízkotučné potraviny jsou lepší než ty obyčejné

Tuky obsažené v jídle jsou noční můrou téměř všech lidí, kteří se snaží zhubnout. Obviňují tuky z každého přibraného gramu, a proto si vybírají potraviny s nižším nebo dokonce nulovým obsahem tuku.

Pravdou však je, že nízkotučné potraviny jsou pouze tzv. marketingový tah. Tyto výrobky vidíme v každém obchodě od tvarohu až po kefír. Takové produkty obsahují několik „dobrých“ tuků, ale bohužel i mnoho „špatných“ tuků. Potravinám, kde vidíte snížený obsah tuku, se tedy raději vyhněte.

Určitě znáte největší mýtus a to právě o vajíčkách. Jedny říkají, že zvyšuje cholesterol, což však už dávno není pravda. Vejce totiž obsahují jedinečné antioxidanty, které napomáhají organismu a dokonce podporují zrak.

Nejlepším zdrojem vápníku jsou mléčné výrobky

V dětství nás nejen rodiče učili, že mléko je nejlepším zdrojem vápníku a je skvělé pro růst a zdravé silné kosti. Ve skutečnosti však mléko neobsahuje ani poloviční množství vápníku, které je obsaženo v listové zelenině – kapusta a špenát.

Pro silné kosti je mnohem více užitečný hořčík a vitamin K, který se v mléce nenachází. Najdeme ho také v listové zelenině, ale i v oříšcích, ovesných vločkách a bramborách. Chcete-li své kosti posílit, nemusíte mléko omezit. Stačí, když do svého jídelníčku zakomponujete zmíněné potraviny.

Pitný režim při hubnutí

Určitě jste už od různých lidí slyšeli, že pokud chcete rychle a efektivně zhubnout, musíte vypít denně alespoň osm sklenic vody. Pro někoho je takové množství v pořádku, pro jiné to je však množství, které vypijí během dvou dnů. Každý jsme jiný a totéž platí i při pitném režimu. Zaměřte se na své pocity.

Chcete-li dodržovat nějaké pravidlo, zkuste toto. Vypijte sklenici vody půl hodiny před tím, než půjdete jíst a alespoň sklenici vody v průběhu cvičení. Časem si Vaše tělo bude samo ptát vodu, aniž byste museli dodržovat pravidla.

Vejce zvyšují hladinu cholesterolu

Žloutky nejsou bohaté na proteiny. Zvyšují úroveň špatného cholesterolu v krvi, což vyvolává onemocnění srdce a cév. Je to pravda?

Studie prokázaly, že na hladinu špatného cholesterolu v krvi mají vliv nasycené tuky a trans-tuky. Ve vajíčkách těchto látek tolik není. V jednom vajíčku se v průměru nachází asi 1,5 gramů tuku a trans-tuku. Do krve se nám dostane jen zlomek cholesterolu, který nemůže mít vliv na zdravotní stav kardiovaskulárního systému.

Hliníkové materiály nepříznivě ovlivňují naše zdraví

V minulém století ve Spojených státech provedli studii, během níž bylo zjištěno, že u pacientů trpících Alzheimerovou chorobou byl nalezen vysoký obsah hliníku v mozku. Tato informace vyvolala velký ohlas ve společnosti. Výsledkem toho bylo, že hliníkový nádobí a fólie se staly nežádoucími věcmi do kuchyně.

Po mnoha letech různí vědci nezávisle od sebe uskutečnili množství studií, ale nepotvrdili jejich odhady. Bylo prokázáno, že všechen hliník, který se nám do těla dostane, je zpracován ledvinami a vylučuje se močí, takže v žádném případě nemůže vyvolat vznik Alzheimerovi choroby.

Kůže na mase udržuje šťávu

Možná se tomu divíte, ale tento kulinářský trik je založen na studii, která se konala v 19. století. Německý chemik Justus von Liebig provedl experiment s vařeným masem. Jeden kus masa vařil ve vodě a druhý na vyhřívané varné ploše, simulující moderní trouby. Smažené maso se ukázalo být zralejší, takže Liebig zjistil, že kůže na mase, „udržuje“ šťávu uvnitř.

V 21. století Garold makgi, autor knihy Stravování a vaření, opakoval tento jistý pokus. Snažil se upéct dva kusy masa, jeden s kůží a druhý naopak bez kůže. Výsledek ho překvapil: maso bez kůže bylo více šťavnaté a křehké jako to, kde kůže byla.

Po šesté hodině byste neměli jíst

Toto je jeden z nejzákeřnějších mýtů, jaké vůbec existují. Při dnešním hektickém životním stylu je taková praktika téměř nesplnitelná. Mnoho lidí však této metodě podlehlo, dlouho ji i plnily a šli spát s tím, že jim hlady kručelo v břiše.

Podle posledních studií můžete klidně o šesté večer jíst. Abychom to upřesnili. Dopřát si večeři můžete 3-4 hodiny před tím, než půjdete spát. Přesně tolik času totiž potřebuje žaludek na to, aby potravu snadno zpracoval.

Po světě koluje velké množství informací o jídle, o vaření a o zdravé výživě. Mnoho z nich je však klamavých a pokud nejste kuchař nebo expert na zdravou výživu, častokrát nevíte rozlišit, které informace jsou pravdivé a které ne.

Reklama