10 nejúčinnějších domácích nápojů na nachlazení a chřipku, které vás postaví na nohy a budete fit už za pár dní

Chřipkové období je opět zde a lidé nevědí, zda mají zalehnout do postele, nebo utíkat na čakačku k lékaři. Nuž a ti, co to mají nejhorší, musí i přes nemoci jít do práce. Ať už se léčíte doma, nebo musíte chodit do práce, přinášíme vám několik vynikajících tipů na horké nápoje, které mají zázračné účinky při chřipce a nachlazení.

Reklama


Snížit únavu, bolesti v krku či dokonce bolesti hlavy hraničící s migrénou pomáhají nejlepší léčivé horké nápoje. Pokud navíc víte, jak a z čeho si takový nápoj připravit, vězte, že nad nemocí jste již nyní zvítězili. Stačí vydržet den či dva a opět budete stát pevně na svých nohou.

Horký sirup z rakytníku

Pomáhá především při léčbě zánětlivých onemocnění horních cest dýchacích. Smíchejte například pomerančový džus (protože obsahuje hodně vitaminu C) s rakytníkovým sirupem a nechte sevřít ohni. Vypijte ještě horké.

Reklama

Šípkový odvar

Šipky jsou, podobně jako rakytník a citron, nejbohatší zásobárnou vitamínu C. Mají močopudné účinky a jsou mimořádně dobré i na cholesterol. Na nachlazení účinkují nejlepší – podobně jako maliny – v sušené formě. Večer si zalijte 3 lžíce šipek půl litrem vroucí vody a nechte je přes noc louhovat v termosce. Do rána budete mít silný odvar, který při chřipce a nachlazení pijte alespoň 4-krát za den, nejlépe tak půl hodinu před jídlem. Dochutit jejich samozřejmě můžete medem.

[hana-code-insert name=’google‘ /]
Čaj z malinového listí a květů

Malinové listy a květy mají úžasně silné protizánětlivé účinky, výrazně snižují horečku a pocení. Malinové květy dají čaje nezaměnitelnou vůni a chuť a postaví vás na nohy. Nejúčinnější odvary jsou ze sušených malinového listí, proto nezapomeňte během sezóny malin vždy natrhat i něco na studené zimní večery, dobře je vysušte a uskladněte v uzavřené skleněné nádobě.

Vařený kompot ze sušeného ovoce

Odvar ze sušených plodů ovoce má uklidňující účinky při nachlazení a navíc je velmi chutný. Nemocnému dodává energii a rychle postaví na nohy. Nejlepší je smíchat různé druhy ovoce. 100 g libovolného sušeného ovoce (švestky, jablka, meruňky, hrušky, rozinky, …) nařežte na menší kousky a dejte je vařit do půl litru vody asi na 30 minut. Přidejte 1,5 polévkové lžíce cukru, případně medu. Chcete-li přidat do kompotu i rozinky, ty přidávejte až 5 minut před dovařením. Odvar můžete dochutit citronem, dodá mu krásnou oranžově zlatavou barvu.


Zázvorový čaj

Klasický zázvorový čaj postaví na nohy i pacienta s horečkou. Jeho příprava je jednoduchá a nenáročná. Nastrouhejte zázvor podle chuti, zalijte horkou vodou a nechte louhovat. Pro intenzivnější účinek zázvor z vody vůbec nevybírejte. Dochutit ho můžete skořicí, která je silně protizánětlivá, a citronem a medem. Pokud máte samotného zázvorového čaje plné zuby, dochuťte si ho lístky čerstvé máty. Ta prospívá zejména vykašlávání.

Svařené víno

Svařené víno je všelék, ale pouze pro ty pacienty, kteří neberou žádnou medikamentózní léčbu. Pokud jste tedy pacient samoliečiteľ, připravte si svařené víno, které uvařte s hřebíčkem, přidejte půl lžičky muškátového oříšku, půl lžičky skořice, lžičku zázvoru a 2-3 lžíce cukru. Pro lepší chuť můžete po odstavení z ohně přidat umyté kolečka pomeranče, nebo nakrájejte dužinu z citrusů rovnou do vína. Podávejte a pijte horké.

[hana-code-insert name=’Dole‘ /]
Heřmánkový lipový čaj

Heřmánek má také velmi silné protizánětlivé účinky a v kombinaci s limetkou a medem je vynikajícím lékem na dusivý i vlhký kašel. Pokud máte doma nasušené bylinky, ještě lépe. Zalijte jednu lžičku sušeného heřmánku a jednu lžičku lipových kvítků vroucí vodou a vařte asi 20 minut. Odvar bude takto dostatečně silný a účinný. Ochutit ho můžete medem a pijte ho alespoň třikrát za denně.

Brusinková polévka

Brusinky jsou močopudné, zmírňují horečku a zánět v těle. Zalijte za hrst čerstvých, zmrazených nebo sušených brusinek půl litrem vroucí vody, přidejte polévkovou lžíci medu nebo cukru a nechte přejít varem alespoň na dvě minuty. Účinný nápoj je prirpavený.

Klasika s medem a citrónem

Čaj s medem a citronem má svou historii a je asi nejpoužívanějším tekutým léčivem spolu se zázvorovým čajem. Nejúčinnější je, když ho děláte z černého nebo slabého zeleného čaje, přidáte lžičku medu (má protizánětlivé účinky, zabíjí bakterie, obsahuje mnoho minerálů a stopových prvků a vitamínů) a pořádnou dávku citrónové šťávy. Je důležité, abyste citrónovou šťávu nevytiskly do vroucího čaje, protože ta zlikviduje většinu potřebného vitamínu C.

Máte i vy speciální domácí odvary, které vám pomáhají při léčbě chřipky a nachlazení? Dejte nám o nich vědět v komentářích.

Reklama