11 rad nad zlato, díky kterým bude vaše jídlo chutnat jako od šéfkuchaře

I když věříme, že mnozí z vás jsou výborní kuchaři, iz vlastní zkušenosti víme, že za dobrým jídlem nestojí vždy jen přesné dodržení receptu. Ve skutečnosti, se volba receptu podílí na chutném výsledku pouze z jedné části. Neméně důležitý je výběr dobrých a chutných surovin, ale zejména jejich zpracování a úprava.

Reklama

Dnes vám proto přinášíme těchto 11 rad do kuchyně, díky kterým bude vaše jídlo mnohem chutnější a vaši hosté budou mít pocit, že před nimi stojí skutečný mistr kuchař.

Kdy otočit steak při opékání
5964855-1-1470835031-650-adf8d88197-1471028289
Pokud necháte maso na pánvi příliš dlouho, jeho kůrka se stane velmi tuhou, ale zejména maso bude uvnitř mdlé a suché. Abyste zjistili, zda je maso vhodné na otočení, zkuste jemně zatřást pánví. V případě, že maso začne klouzat po pánvi, můžete ho otočit.

Zvolte správný olej

Smažení na panenském olivovém oleji je náročné, protože se rychle začne propalovat. Zvolte proto raději oleje s vyšším bodem přepalování, nebo použijte například vepřové sádlo. Smažit můžete i na olivovém oleji, ale zvolte nižší teploty a smažte jen krátce.

Reklama

Zjistěte, zda je vejce čerstvé
5964605-5-1470837273-0-1470916061_01-1470980700-650-cc8e6451fb-1-1471028289
Vhoďte vejce do sklenice se studenou vodou. Pokud vejce klesne na dno, znamená to, že je čerstvé a můžete jej bez obav použít. V případě, že se vznáší ve středu, je staré asi 2 týdny, ale stále je použitelné. Vajíčko, které ale plave na hladině, je již skutečně staré a neměli byste ho už používat.

Sýr přidávejte až na konci

Při pečení v troubě je lepší přidávat sýr na pokrm asi 5 minut před vyjmutím. V opačném případě bude sýr v troubě hořet či vytvoří tvrdou a nepříliš chutnou kůrku.

Nechte maso odpočinout

Nikdy neservírujte právě opečené či ogrilované maso. Raději ho nechte pár minut odpočinout a až poté jej servírujte. Díky tomu šťáva zůstane v mase i po jeho krájení a zlepší se struktura a jeho chuť.

Rybu grilujte s citronem
5964805-7-1470837623-650-cc8e6451fb-1-1471028289 Použijte řezy citrónu jako vrstvu mezi roštem grilu a samotnou rybou. Maso nebude vystaveno příliš velkým teplotám, ale také se nebude lepit na rošt či rozpadat se. Navíc citron dodá rybě příjemnou svěží chuť.[hana-code-insert name=’Dole‘ /]

Použijte horký pohár na změknutí másla
5964755-3-1470834893-0-1470916298-1470980767-650-cc8e6451fb-1-1471028289 Pokud potřebujete změkčit ztuhlé máslo z chladničky, nalijte horkou vodu do sklenice a nechte ji tam asi minutu. Vodu následně vylijte a takto ohřátým sklenicí zakryjte ztuhlé máslo. Díky tomuto triku bude máslo do několika minut poddajné a můžete ho snadno rozetřít.

Víno spotřebujte čím dříve

Víno hned po otevření začne reagovat se vzduchem, což způsobuje, že už o několik dní se může pokazit. Některé druhy vína jsou tak citlivé, že již na druhý den po otevření jde jejich kvalita prudce dolů. Víno proto po otevření vypijte či použijte co nejrychleji.

Na brambory použijte teplé mléko

Když připravujete bramborovou kaši, určitě použijte při její přípravě teplé mléko. Při použití studeného mléka totiž brambory ztratí svou pěknou žlutou barvu a dostanou šedé odstíny, které rozhodně nevypadají lákavě.

Opékejte méně masa na pánvi
5964705-2-1470835084-650-cc8e6451fb-1-1471028289 Pokud děláte soté, pak se vyvarujte tomu, abyste na pánvi měli najednou mnoho kousků masa. Pokud se jednotlivé kousky dotýkají, maso se neopeká, ale vaří. To způsobí, že maso pustí šťávu, která je uvnitř a bude dát tvrdé a suché. Abyste tomuto jevu předešli, maso opékejte ve velké pánvi, kde bude mít každý kousek vlastní místo.

Vyrobte si vlastní majonézu

Své hosty určitě mile překvapíte vlastní domácí majonézou. Jednoduše šlehejte jedno vejce a postupně přilévejte 150 ml olivového oleje. Na dochucení kromě soli můžete použít koření dle vlastní chuti, bylinky, nebo hořčici.

Reklama