Květák je velmi zdravá zelenina. Většina z nás ho zná pouze ve formě vegetariánských řízků. To rozhodně není jediný způsob, jak si můžete užít jeho chuť. Bohužel většina lidí netuší, jak ho správně připravit, aby chutnal celé rodině (včetně dětí). Právě proto vám přinášíme tři recepty, které musí vyzkoušet všichni fanoušci květáku a všichni, kdo se chtějí naučit pracovat s touto zeleninou. Uvidíte, že na tom není nic těžkého. Květák vám od této chvíle bude vždy chutnat.
Krémová polévka
Připravte si 700 g květáku, 200 ml smetany, 200 g brambor, 100 g cibule, mletý muškátový oříšek, sůl a pepř. Veškerou zeleninu očistěte a nakrájejte. Na pánvi rozehřejte máslo a orestujte cibuli. Přidejte brambory a květák. Zalijte vodou, přidejte koření a vařte 20 minut. Vodu slijte a nechte v hrnci jen 400 ml. Rozmixujte mixérem do hladka, zalijte smetanou a nechte prohřát. Polévka bude vynikající, krémové a hřejivá. Pro podzimní dny je naprosto perfektní.
Pečený květák v troubě
Květák rozdělte na jednotlivé růžičky. Zasypte ho solí, mletým černým pepřem a 1 lžičkou sušeného česneku. Zalijte olejem a vše promíchejte. Všechny části květáku musí být ochucené a obalené v oleji. Použít můžete i olivový olej. Plech vyložte pečicím papírem a vyskládejte na něj ochucený květák. Vložte do trouby a pečte po dobu 30 minut na teplotu 220 stupňů. Na struhadle nastrouhejte parmazán a před podáváním květák ozdobte strouhaným sýrem.
Květák s rýží
Na tento recept potřebujete rýži, cibuli, olej, květák, sůl a mletý černý pepř. Rýži uvařte ve vodě se solí jako obvykle. Na pánve orestujte nadrobno nakrájenou cibuli. Květák nastrouhejte na hrubém struhadle a přidejte ho do pánve k cibuli. Uvařenou rýži sceďte a přidejte ji k zelenině. Promíchejte a vařte, dokud nebude všechno hotové. Tento pokrm můžete použít jako velmi lehkou večeři, ale také jako trochu netradiční přílohu k masitým pokrmům s rýží.
Zdroj: deliciousrecipesone.com