Zázvor je kontroverzní potravina, která je geniální při léčbě některých onemocnění, ale dokáže být doslova zabijákem a spouštěčem těch největších problémů, pokud se dostane do nesprávných rukou v nesprávném čase. Tyto 4 skupiny lidí by měly zázvoru vyhýbat obloukem.
[hana-code-insert name=’google‘ /]Kdo nemůže jíst zázvor?
2x by si měli rozmyslet, zda budou jíst zázvor lidé s hemofilií, těhotné ženy, lidé s nízkou porodní hmotností a ti, kteří užívají léky na cukrovku a krevní tlak. Tak, jak může v některých případech kořen zázvoru pomoci, dokáže i uškodit. Při lidech trpících nadváhou umí zázvor účinně dopomoci ke shazování přebytečných kilogramů. Proti tukovým zásobám bojuje jako drak, má pozitivní vliv na metabolické procesy v těle a tím pomáhá zbavovat se nadváhy.
Pozor, těhulky
Výkonné stimulanty obsažené v zázvoru, které jsou užitečné pro svaly a trávicí ústrojí, jsou však mimořádně nebezpečné pro těhotné ženy. Přestože zázvor je efektivním lidovým lékem na různé neduhy, v těhotenství se jeho konzumace nedoporučuje. Obzvlášť nebezpečný je v posledních měsících těhotenství, protože může vyvolat předčasný porod.
[hana-code-insert name=’Dole‘ /]Slabá krev ho nesnese
Pokud trpíte hemofilií, tedy vzácnou genetickou poruchou, při níž máte sníženou schopnost srážlivosti krve, neměli byste sahat ani po zázvoru a silných zázvorových limonádách. Jde o to, že zázvor zlepšuje krevní oběh. Pokud byste se poranili, zastavit krvácení by mohlo být zbytečně komplikované. Stejně by se ho měli zbavit i cukrovkáři a lidé náchylní na vysoký krevní tlak. V případě, že užíváte léky na jedno nebo druhé onemocnění, zázvor ze svého jídelníčku raději vylučte.
Jen žádná panika
Pokud patříte do některé z těchto skupin, ale přesto jste milovníci zázvoru a navíc ho ještě často konzumujete, nepropadejte panice. Oblíbenou ostrost a aroma zázvoru Vám plně vynahradí kajenský pepř. Pokud se Vám ani tato alternativa nezamlouvá, konzumujte zázvor alespoň v minimálním množství.
Navzdory všemu je zázvor ohromně vzácný. Málokdo však ví, jak ho správně používat. Poslouží dokonce v boji proti rakovině. Dokázaný je například jeho účinek na buňky rakoviny vaječníků. Jeho konzumací dokáží lidé snížit syndrom dráždivého střeva, ale také ochránit tělo před Alzheimerovou chorobou, protože snižuje rychlost ztráty mozkových buněk.