Dokonce i dítě ví, že konzumace fazolí a sody může přinést nečekané výsledky. Existuje však řada dalších kombinací jídel, které mohou negativně ovlivnit Váš trávicí systém, a dokonce ho ještě zhoršují.
Na základě doporučení samotných odborníků na stravu jsme pro Vás dnes sestavili 7 kombinací potravin, kterým byste se měli obloukem vyhnout.
Sendvič + kafe
Když není čas, je rychlá snídaně na cestách běžným řešením. Pozdravte sýrové sendviče a kávu a rozloučte se se všemi zdravými vlastnostmi sýra. Jednoduché sacharidy v chlebu zabraňují správnému trávení vápníku a fungování nervového a kardiovaskulárního systému. Navíc, pokud přidáte instantní kávu, nebude mít vůbec žádný přínos pro Vaše zdraví.
Tip! Pokud milujete sýrové sendviče, zkuste alespoň vyměnit kávu za bílý, nebo zelený čaj.
Rajčata + okurky
Jedná se o velmi populární kombinaci pro letní salát. Nejnovější výzkum však ukazuje, že kombinace těchto dvou zelenin může narušit biochemické cesty Vašeho těla. To může vést k nadměrné kalcinaci a otokům, a vitamíny obsažené v obou zeleninách nebudou správně tráveny.
Tip! Jezte rajčata a okurky zvlášť. Například dnes můžete udělat salát s rajčaty a zítra salát s okurkami.
Brambory + maso
Kdo dokáže odolat steaku s hranolkami? Bohužel jde o velmi těžkou kombinaci jídel pro Vaše tělo. Škrob obsažený v bramborách vyžaduje alkalotické trávicí tekutiny a bílkoviny z masa vyžadují kyselé. Při společné konzumaci tak uvíznou uvnitř Vašeho žaludku a Vy můžete pocítit takové poruchy, jako je pálení žáhy, plyny, a mnoho dalšího.
Tip! Jako vedlejší pokrm pro maso zvolte neškrobovou zeleninu – chřest, brokolici, květák, zelené fazole, nebo cuketu.
Těstoviny + mleté maso
Stejná úvaha se týká mletého masa s těstovinami. Slizní žlázy produkují ptyalin a amylázu, které transformují škrobové sacharidy (těstoviny) na jednoduché cukry. Když jednoduché cukry pokrývají bílkoviny (maso), vytvářejí nebezpečnou chemickou směs, která může vést k cukrovce a CVD.
Tip! Je lepší jíst těstoviny samostatně. Zkuste si vybrat těstoviny z tvrdé pšenice a kombinovat je s bylinkovými omáčkami.
Pivo + oříšky
Jedná se o jednu z nejoblíbenějších kombinací při posezení v hospůdce. Všichni rádi jíme slané ořechy při pití piva. Potraviny s vysokým obsahem soli jsou však nejen nezdravé, ale také vedou k dehydrataci a zvyšují pravděpodobnost konzumace dalšího piva.
Tip! Při pití alkoholu pijte také vodu, nebo sodu, aby nedošlo k dehydrataci.
Mléčné produkty + ananas
Kysané ovoce zpomaluje trávení, zejména ráno. Kromě toho ananas obsahuje bromelain, enzymový komplex, který může způsobit intoxikaci v kombinaci s mléčnými výrobky.
Tip! Zvolte suché meruňky, nebo švestky namísto ananasu.
Mléko + banán
Tento potravinářský pár se stal velmi populární mezi stoupenci zdravého životního stylu, protože je výživný a rychle se připravuje. Nicméně, někteří odborníci na výživu věří, že ovoce, obzvláště sladké, by mělo být konzumováno odděleně. Zůstávají v těle delší dobu a zpomalují trávicí systém, zvláště když se jedí spolu s jinými potravinami. Pokud jde o mléko, je také zdravější pít ho zvlášť.