7 populárních kombinací, které mohou mít negativní dopad na Vaše zdraví!

Dokonce i dítě ví, že konzumace fazolí a sody může přinést nečekané výsledky. Existuje však řada dalších kombinací jídel, které mohou negativně ovlivnit Váš trávicí systém, a dokonce ho ještě zhoršují.

Reklama

Na základě doporučení samotných odborníků na stravu jsme pro Vás dnes sestavili 7 kombinací potravin, kterým byste se měli obloukem vyhnout.

Sendvič + kafe

Když není čas, je rychlá snídaně na cestách běžným řešením. Pozdravte sýrové sendviče a kávu a rozloučte se se všemi zdravými vlastnostmi sýra. Jednoduché sacharidy v chlebu zabraňují správnému trávení vápníku a fungování nervového a kardiovaskulárního systému. Navíc, pokud přidáte instantní kávu, nebude mít vůbec žádný přínos pro Vaše zdraví.

Tip! Pokud milujete sýrové sendviče, zkuste alespoň vyměnit kávu za bílý, nebo zelený čaj.

Reklama

Rajčata + okurky

Jedná se o velmi populární kombinaci pro letní salát. Nejnovější výzkum však ukazuje, že kombinace těchto dvou zelenin může narušit biochemické cesty Vašeho těla. To může vést k nadměrné kalcinaci a otokům, a vitamíny obsažené v obou zeleninách nebudou správně tráveny.

Tip! Jezte rajčata a okurky zvlášť. Například dnes můžete udělat salát s rajčaty a zítra salát s okurkami.

Brambory + maso

Kdo dokáže odolat steaku s hranolkami? Bohužel jde o velmi těžkou kombinaci jídel pro Vaše tělo. Škrob obsažený v bramborách vyžaduje alkalotické trávicí tekutiny a bílkoviny z masa vyžadují kyselé. Při společné konzumaci tak uvíznou uvnitř Vašeho žaludku a Vy můžete pocítit takové poruchy, jako je pálení žáhy, plyny, a mnoho dalšího.

Tip! Jako vedlejší pokrm pro maso zvolte neškrobovou zeleninu – chřest, brokolici, květák, zelené fazole, nebo cuketu.

Těstoviny + mleté maso

Stejná úvaha se týká mletého masa s těstovinami. Slizní žlázy produkují ptyalin a amylázu, které transformují škrobové sacharidy (těstoviny) na jednoduché cukry. Když jednoduché cukry pokrývají bílkoviny (maso), vytvářejí nebezpečnou chemickou směs, která může vést k cukrovce a CVD.

Tip! Je lepší jíst těstoviny samostatně. Zkuste si vybrat těstoviny z tvrdé pšenice a kombinovat je s bylinkovými omáčkami.

Pivo + oříšky

Jedná se o jednu z nejoblíbenějších kombinací při posezení v hospůdce. Všichni rádi jíme slané ořechy při pití piva. Potraviny s vysokým obsahem soli jsou však nejen nezdravé, ale také vedou k dehydrataci a zvyšují pravděpodobnost konzumace dalšího piva.

Tip! Při pití alkoholu pijte také vodu, nebo sodu, aby nedošlo k dehydrataci.

Mléčné produkty + ananas

Kysané ovoce zpomaluje trávení, zejména ráno. Kromě toho ananas obsahuje bromelain, enzymový komplex, který může způsobit intoxikaci v kombinaci s mléčnými výrobky.

Tip! Zvolte suché meruňky, nebo švestky namísto ananasu.

Mléko + banán

Tento potravinářský pár se stal velmi populární mezi stoupenci zdravého životního stylu, protože je výživný a rychle se připravuje. Nicméně, někteří odborníci na výživu věří, že ovoce, obzvláště sladké, by mělo být konzumováno odděleně. Zůstávají v těle delší dobu a zpomalují trávicí systém, zvláště když se jedí spolu s jinými potravinami. Pokud jde o mléko, je také zdravější pít ho zvlášť.

Reklama