Většina z nás tráví v kuchyni hodně času. Vaříme, pečeme a připravujeme si pochoutky každý den. Proto je velmi důležité, abyste se v srdci svého domova obklopili jen věcmi, které přinesou radost a zdraví do vašeho vaření. Některé předměty byly zcela běžné před mnoha lety, ale dnes byste je měli vyřadit ze svého domova a nahradit mnohem lepšími variantami.
Plastové obaly a nádoby
Všichni víme, že plast není dobrý pro naši planetu ani zdraví. Máte-li doma ještě dózy, nádoby nebo obaly z tohoto materiálu, měli byste je vyměnit. Sklo je mnohem zdravější, protože neuvolňuje škodlivé látky do jídla. Jestli nechcete nosit do práce nebo na výlety skleněné krabičky (což naprosto chápeme), podívejte se na nádoby z nerezové oceli. Vydrží vám mnoho let a jsou velmi zdravé. V dnešní době navíc nejsou ani tak drahé jako dřív, proto klidně můžete plastové nádoby vyměnit.
Poškrábané pánve
Poškozené pánve s nánosy mastnoty v kuchyni nemají co dělat. Jakmile se vám podaří je vážným způsobem poškrábat, začne se z nich uvolňovat materiál přímo do vašeho jídla. Navíc ztratí tu nejdůležitější vlastnost, a to je nepřilnavost. Všechno se začne připalovat na dno pánve a strávíte hodně času jen tím, že se budete snažit všechno dokonale vyčistit, i když to už nikdy nepůjde.
Sáčky se sypkými produkty
Jistě to znáte. Z obchodu si domů přinesete mouku, cukr, těstoviny nebo rýži a všechno necháte v originálním obalu. Takto se to dělalo dřív, ale dnes už to neplatí. Místo toho si nakupte nádoby pro všechny tyto potraviny ihned po příchodu z obchodu přesypte. Nejen, že budete mít neustále přehled o tom, co máte doma, ale také prodloužíte jejich životnost, protože se k nim nedostane vzduch. Navíc snížíte riziko toho, že se u vás doma objeví škůdci, jako je potravinářský mol.
Koktejlové ozdoby a plastová brčka
Platové ozdoby a brčka jsou věcí minulosti. Jestli máte něco takového stále doma, ihned všechno vyhoďte. Ozdoby do koktejlů rozhodně nepotřebujete nebo si můžete pořídit takové, které lze používat opakovaně. A co se týká brček? Nakupte si pár kovových brček a vydrží vám po mnoho let. Stojí jen pár korun, dostanete k nim i malý štěteček na čištění a už nikdy nebudete potřebovat plastové brčko.
Plastové naběračky a další nádobí
A jste zpátky u plastu. Vaření s plastem rozhodně není zdravé. Vyšší teploty způsobí, že se z něj začnou uvolňovat škodlivé látky do jídla. Místo toho se vraťte ke kořenům a pořiďte si dřevěné vařečky a špachtle. Dřevěná naběračka není příliš praktická, a proto sáhněte po kovové. Je mnohem praktičtější, vydrží vám po mnoho let a velmi snadno ji udržíte dokonale čistou. Čištění plastu (a dokonce i dřeva) je trochu náročnější. Na druhou stranu plast byste měli z kuchyně vyřadit nadobro.
Koření v sáčku z obchodu
U koření jsou také velmi důležité speciální kořenky, které lze hermeticky uzavřít. Ptáte se proč? Je to velmi jednoduché. Koření je velmi náchylné na vlhkost. Jakmile se k němu dostane, začnou se v něm tvořit hrudky a snížíte jeho životnost i použitelnost. Místo toho si kupte krásné kořenky, do kterých přesypete koření ihned po nákupu. Díky tomu vydrží dlouho a kuchyň bude také nádherně organizovaná. Až bude prostor uspořádaný, mnohem lépe se vám bude vařit i péct.
Celé sady nožů
Většina lidí si kupuje celé sady nožů. Každý z nich je pochopitelně určený k jiným účelům, ale celou sadu nepotřebujete. Pravdou je, že si stejně oblíbíte jen jeden z nich a potom ho používáte na všechno. Nakonec ostatní nože ze sady doma jen leží a práší se na ně. To je velká škoda, protože vám doma překáží a zabírají více místa. Zamyslete se, jaké vážně používáte a zbytek dejte pryč.
Proutěné košíky
Na první pohled jsou proutěné košíky velmi šikovné. Hlavně na servírování pro rodinu nebo hosty se skvěle hodí. Pravdou je, že po nějaké době na ně začnete zapomínat a přestanete je používat. Nakonec budou jen někde ležet, nachytají tunu prachu a budete je muset stejně vyhodit. Máte-li nějaké doma a nepoužíváte je pravidelně, zbavte se jich. Jestli je vážně používáte, používejte je s radostí dál!
Nepoužívané předměty
Cokoli, co pravidelně nepoužíváte, by v kuchyni nemělo zabírat místo. Nejdřív jste si možná mysleli, že něco nutně potřebujete nebo jste něco koupili, protože se vám to jednoduše líbilo. Jakmile během nějaké doby zjistíte, že danou věc nevyužíváte, zkuste ji někomu věnovat, prodat nebo ji jednoduše vyhoďte. Možná dokonce nevyužíváte ani svůj kávovar nebo odšťavňovač. V tom případě si tím jen zabíráte cenné místo, kterého v kuchyni není nikdo dost.
Zdroj: torno.lv