Do těstovin jsem přidávala sůl a přikrývala jsem je pokličkou. Od té doby, co jsem se však naučila, jak dělat těstoviny podle italských kuchařů, jsou opravdu dokonalé!

Itálie. Nic se s těstovinami nespojuje více, než tato temperamentní země s jejími originálními chutěmi. V gastronomii jsou Italové na prvním místě především pro jednoduché, chutné a skutečně originální recepty. Milujte těstoviny? A vaříte je správně po „italsku“?

Reklama

[hana-code-insert name=’google‘ /]

Točené, dlouhé, krátké, ploché, úzké, trubkovité. Existuje nespočet druhů těstovin a ani člověk v kuchyni zcela neznalý by možná pochyboval, že připravit těstoviny může mít vůbec nějaká pravidla a postupy. Divili byste se, ale může. Tyto triky Vám pomohou připravit takové těstoviny, jaké byste čekali jen v pravé italské restauraci.

Málo vody

Množství vody při vaření těstovin ovlivní výsledný efekt stejně jako délka dušení kuřecího. Pokud ho dusíte příliš dlouho, vysuší se. Podobně jsou na tom i těstoviny, které je třeba vařit v takovém množství vody, jaké je uvedeno v návodu. Ve většině případů jde o 1 litr vody na 100 g těstovin. Malé množství vody vede k vysoké koncentraci škrobu, což způsobuje měkkost a lepkavost.

Reklama

Přidání soli

Přidáváte sůl do vody na těstoviny až během vaření, nebo na závěr, děláte velkou chybu. Díky tomu Vaše těstoviny nebudou po soli chutnat tak intenzivně, jako byste je do slané vody už vložili. Sůl třeba totiž do vody přidávat hned ze začátku, aby po prvním převržení byla již zcela rozpuštěna. Výsledná chuť těstovin je pak nejen rovnoměrnější, ale také intenzivnější.

Nesprávné nádoby

Pokud vaříte dlouhé těstoviny v menším hrnci, nedivte se, že nejsou kdovíco. Při malých kouscích je jedno v jakém velkém hrnci těstoviny vaříte, pokud mají dostatek vody. Při vaření špaget byste ale měli zvolit větší hrnec, ideálně užší a vyšší.

Použití poklice

Při vaření těstovin byste za žádnou cenu neměli hrnec přikrývat. Významně to ovlivní dobu vaření a těstoviny nikdy nedosáhnou požadovanou měkkost, pokud neodsledujete ten správný čas. A při přikrytém hrnci je to opravdu náročné.

[hana-code-insert name=’Dole‘ /]

Oplachování těstovin

Největší chyba ze všech je oplachování těstovin po uvaření. Těstovina potřebuje vychladnout sama, maximálně bychom jí měly pomoci přidáním oleje, který zajistí to, že nebudou lepit. Pokud totiž těstoviny přelijete po uvaření vodou, zgumovatí a ztratí škrobový povlak, který je významný zejména při kombinaci těstovin s omáčkami.

Osvojte si základní pravidla vaření těstovin a uvidíte, že výsledek bude o polovinu lepší, než dosud. Jednoduchý produkt se může změnit na sen, pokud víte jak na něj.

 

Reklama