Víte, co je adžika? Jedná se o (většinou) sypké koření, které můžete používat při vaření. Pochopitelně si ho můžete koupit v obchodě, ale tuto speciální zelenou variantu si připravíte jedině doma. V zimních měsících vám skvěle poslouží do vaření a obohatí všechny pokrmy. Na její přípravě není nic těžkého a budete mít v záloze koření, které nikdo jiný ve vašem okolí nezná a nepoužívá.
Co budete potřebovat?
Zelená adžika se skládá ze samých zdravých surovin a mnoho z nich možná máte v létě na svých záhonech. Podívejte se, co budete potřebovat a jak si toto jedinečné koření připravit ve své kuchyni. Domácí produkty (včetně koření) jsou vždy lepší než kupované a tento recept vám poskytne další možnost, jak začlenit do svého života domácí potraviny. Připravte si:
- petrželka – 400 gramů,
- kopr – 300 gramů,
- koriandr – 200 gramů,
- pálivá paprika – 200 gramů,
- paprika – 1 ½ kg,
- česnek – 200 gramů,
- sůl – 60 gramů,
- cukr – 15 gramů,
- rostlinný olej – 50 ml.
Pracovní postup
Na výrobu koření potřebujete mlýnek na maso nebo výkonný mixér. Chilli papričku a papriku zbavte stopek a semínek. Petrželku, kope a koriandr důkladně rozemelte na mlýnku na maso nebo v mixéru. Potom mlýnkem protáhněte také oba druhy paprik. Všechno smíchejte v jedné nádobě společně s mletou paprikou a česnekem. Do směsi přidejte sůl, cukr a rostlinný olej. Poté vše důkladně promíchejte, protože všechny ingredience se musí dokonale spojit.
Takto připravenou směs přesuňte do čistých a sterilních skleniček a zavřete pevně víčkem. To je všechno, co musíte udělat. Potom jen stačí tuto vynikající směs používat do těstovin, polévek nebo k masu. Tímto jednoduchým a velmi rychlým způsobem získáte domácí koření, které zlepší a zjednoduší vaše vaření. Vyzkoušejte tuto směs klidně i v menším množství. Jistě zjistíte, že vám nestačí a příště si ji uděláte v tomto velkém množství, aby vám vydržela velmi dlouho.
Zdroj: souspark.ru