Jednoduché cviky, které zmírní otoky nohou

Otoky dolních končetin jsou velmi nepříjemné a většinou se objevují během letních měsíců. V této době jsou velmi běžné, protože vám nohy otékají kvůli vysokým venkovním teplotám. To je velmi běžné, ale rozhodně to pro vás není příjemné a pohodlné. Příčin, proč k tomu dochází ale může být více. V každém případě můžete zajistit, že tento stav pomine a budete mít znovu krásné a zdravé nohy.

Reklama

3 hlavní příčiny otoků nohou

Prvním důvodem je nedostatek bílkovin v krvi. To hodně závisí na tom, jestli máte vyvážený jídelníček nebo ne. Druhou příčinou je vyšší propustnost kapilár. Může jít o alergickou reakci nebo zánět. Proto se poraďte s lékařem. A nakonec jde také o vyšší tlak v kapilárách, což je nejčastější příčinou (mimo léto). V tomto případě se také musíte poradit s lékařem.

Reklama
budtezdorovy.net

Jak zabránit otokům?

Otoky se většinou objevují, když hodně dlouho sedíte nebo stojíte. Proto je důležité, abyste během dne měnili polohy a pravidelně se hýbali. Snažte se jednou za čas projít, jestli máte sedavé zaměstnání. A na druhou stranu si někdy sedněte a odpočívejte, jestli celý den stojíte. Přestaňte pít alkohol a pravidelně si nohy masírujte. Když odstraníte tučná a slaná jídla, otoky se také zmírní.

Natahování punčoch

Využít můžete také dva snadné cviky. V první řadě uchopte nohy pevně (ne příliš pevně) a předstírejte, že si natahujete punčochy nahoru. Postupujte ve směru kotník, koleno, stehno až po záhyb třísel. Musíte se neustále dotýkat pokožky a tento pohyb nějakou dobu opakovat. Dělejte tento cvik každý den a podpoříte svůj krevní oběh. Díky tomu budou otoky menší nebo zmizí úplně.

Reklama
budtezdorovy.net

Cvik zvaný „vysavač“

Druhou možností je zatínání svalů v celém těle při hlubokém výdechu. Lehněte si na záda, pokrčte nohy a ruce položte podél těla. Vydechněte vzduch, jako kdyby ho z vás vysál vysavač. Zároveň vtáhněte břicho do sebe. Snažte se v této pozici chvíli vydržet a poté se nadechněte. Toto cvičení opakujte několikrát. Toto svalové napětí zajistí, že si srovnáte orgány a rozproudíte krevní oběh.

Zdroj: budtezdorovy.net

Reklama