5 způsobů podávání ruky, které musíte znát!

Všichni víme, že podání ruky vám dokáže říct hodně o druhém člověku. A zároveň vám může říct hodně také o jejich osobnosti a zajistí silný první dojem. Z tohoto důvodu byste měli vědět, co jednotlivé stisky rukou znamenají a který z nich byste měli používat, když na někoho chcete zapůsobit velmi dobře. Toto drobné gesto je mnohem důležitější, než si myslíte.

reklamy
svetkreativity.cz

Potřesení oběma rukama

Stisk, při kterém vám druhá osoba vezme ruku do obou dlaní, je typický pro politiky. Když toto potřesení použijete u někoho cizího, narušujete tím jeho soukromí a osobní prostor. Na druhou stranu u blízkého přítele to bude považováno za velmi přátelské a vřelé gesto.

Pevný stisk

Když podáváte někomu ruku s pevným stiskem a máte dlaň obrácenou dolů, dáváte tím najevo svou nadřazenost. Jestli si třesete rukou se šéfem a chcete vyjádřit svou podřazenost, nechte ho převzít iniciativu a nechte svou ruku níž s dlaní směřující nahoru. Tím mu necháte pocit, že chápete jeho autoritu.

Leklá ryba

Slabý stisk není nikdy dobré znamení, a proto si na to musíte dávat pozor. V asijských zemích je to běžné, ale jinak jde o velmi neoblíbenou formu podání ruky. Jde o jasnou známku toho, že nemáte sebevědomí a označuje také slabý charakter. Jistě nechcete, aby si to o vás někdo myslel.

Potřesení prsty

Tzv. královniny prsty jsou pozdravem, při kterém se k někomu natahujete a stisknete mu pouze prsty, nikoli celou dlaň. Tento stisk je poměrně běžný u mužů a žen, protože ženy potřebují více osobního prostoru. Z tohoto důvodu stojí většinou dál od muže a podávají mu ruku z větší vzdálenosti.

Přetahování

Nakonec se může stát, že si s někým potřesete rukou a on si vás k sobě přitáhne. Tohle nikdy nedělejte, protože je to druhému člověku většinou velmi nepříjemné. Každý z nás potřebuje osobní prostor a tímto gestem o něj druhý člověk přichází. Vždy si proto dávejte pozor, jak podáváte ruku a jaký styl stisku je nejlepší pro danou situaci.

Zdroj: svetkreativity.cz

reklamy