Mnoho lidí se ptá, proč se na povrchu medu tvoří bílá vrstva. Bohužel hodně lidí se domnívá, že v tom případě je med zkažený a musí ho vyhodit. Naštěstí to není pravda. Této bílé hmoty nebo pěny se vůbec nemusíte obávat, i když na první pohled vypadá trochu děsivě. Místo toho se radujte, protože je to velmi dobré znamení. Co to znamená?
Proč se na povrchu dělá bílá vrstva?
Med je úžasný produkt pracovitých včel a pochopitelně se v něm nachází také přírodní glukóza. Díky tomu je med velmi příjemně sladký. Právě to je ovšem důvod, proč máte na hladině medu bílou krustu. Ta se přirozeně tvoří usazováním glukózy. Někdy se objeví rychleji, jindy pomaleji. Záleží na obsahu glukózy a fruktózy uvnitř sklenice. Podle toho se odvíjí doba, během které se u medu vytvoří tento koncentrovaný cukr. Rozhodně to ovšem neznamená, že je med zkažený.
Známka kvalitního medu
Bílá pěna je přirozeným produktem každého kvalitního medu. Jestli ji také máte ve sklenici, je to velmi dobré znamení. Máte totiž jistotu, že máte doma velmi kvalitní med, který nebyl tepelně pracován. Vychutnat si můžete přírodní, živý a surový produkt bez úpravy. To je to nejlepší, co můžete svému tělu dopřát a také zaručeně chutná lépe než tepelně zpracovaný nebo jinak upravený produkt. Bílá pěna tedy důvodem k obavám, ale k radosti.
Bílou hmotu můžete klidně sníst
Mnoho lidí tuto vrstvu odstraňuje a vyhazuje do koše. To vůbec dělat nemusíte a je to velká škoda. Tato hmota má totiž velmi zajímavou chuť, která hodně připomíná bonbony. Můžete ji proto klidně dát dětem jako malou pochoutku. Na rozdíl od bonbonů je ovšem (v malém množství) velmi zdravá a také chutná mnohem lépe než kupované cukrovinky. Zkuste světlou pěnu někdy ochutnat a uvidíte, že je velmi dobrá a není na ní nic špatného. Přejeme dobrou chuť a pevné zdraví!
Zdroj: xitrosti.com