Pozor přichází změna času! Naštěstí si tentokráte o hodinu přispíme! Kdy se čas mění a jaký to má dopad na psychiku?

Přechod na zimní čas je každoroční událostí, která ovlivňuje naše biologické rytmy a denní rutiny. Tento proces, kdy se hodiny posunují zpět o jednu hodinu, může mít různé dopady na naše zdraví a pohodu. Vědci se shodují, že změna času může narušit náš cirkadiánní rytmus, což je přirozený biologický cyklus, který reguluje spánek a bdění. Zatímco někteří lidé tento přechod snášejí lépe, jiní mohou pociťovat negativní účinky.

Reklama

Nový časový rámec

Naše tělo má vnitřní biologické hodiny, které se přizpůsobují světelným podmínkám. Tyto cirkadiánní hodiny fungují jako přirozený časovač, který ovlivňuje naše spánkové cykly, hormonální hladiny a celkovou pohodu. Když dojde ke změně času, naše tělo musí rychle reagovat na nový časový rámec. Tento proces může vyvolat různé zdravotní problémy, jako jsou poruchy spánku, zvýšená úzkost nebo dokonce deprese.

Reklama

Změna času může také ovlivnit naše srdeční zdraví. Některé studie naznačují, že přechod na zimní čas může být spojený s dočasným zvýšením rizika srdečních onemocnění. Změny v metabolismu a kolísání krevního tlaku jsou dalšími faktory, které mají negativní vliv na naše zdraví. Proto je důležité, abychom o těchto rizicích věděli a přijali opatření, která nám pomohou lépe se přizpůsobit.

Shutterstock

Jak se projevuje změna času na našem těle

Při přechodu na zimní čas se hodiny posunou zpět, což může být pro některé lidi příjemné, protože si o hodinu déle přispíme. Avšak pro mnoho lidí je tato změna obtížná. Spánek je řízený našimi cirkadiánními hodinami, a pokud dojde k náhlé změně, může to vést k nespavosti a dalším problémům.

Reklama

Mnozí lidé pociťují únavu, podrážděnost a sníženou výkonnost. Děti a lidé s chronickými onemocněními mohou mít ještě větší potíže. Děti jsou obzvlášť citlivé na změny v denní rutině, což může vést k problémům se spánkem a náladou. U dospělých, kteří trpí chronickými onemocněními, jako jsou srdeční problémy nebo diabetes, může změna času ovlivnit jejich celkový zdravotní stav.

Skřivani versus sovy: Kdo to má těžší?

Vědci rozlišují mezi dvěma typy cirkadiánních chronotypů: skřivany a sovy. Skřivani jsou lidé, kteří se rádi probouzejí brzy a mají tendenci usínat dříve. Naopak sovy preferují noční aktivity a mají problém vstávat brzy ráno. Tento rozdíl v biologických hodinách může mít zásadní vliv na to, jak lidé snášejí změny času.

Zdroj: Blesk.cz

Reklama