Kolikrát můžete smažit na jednom oleji?

V kuchyni jistě chcete ušetřit, jak to jen jde. V dnešní době jsou potraviny velmi drahé, a proto musíte myslet nad využitím každé suroviny, do které dáte své peníze. Smažení na oleji je velmi oblíbený způsob, jak si připravit hranolky, ryby, řízky a mnoho dalšího. Napadlo vás někdy, že ho můžete využít hned několikrát a ušetřit díky tomu za rostlinný olej? Ano, vážně je to možné.

Reklama

Dívejte se na bod kouře

Všechny druhy oleje nejsou vhodné ke smažení a některé můžete vážně použít jen jednou. Proto se vždy musíte dívat na bod kouře, který má každý olej. Podle toho nejlépe poznáte, jestli ho můžete použít nebo ne. Čím vyšší je bod kouře, tím vyšší teplotu snese. To znamená, že ani při velmi vysokých teplotách nebude uvolňovat škodlivé sloučeniny, které jsou velmi škodlivé pro vaše zdraví. Navíc si užijete mnohem lepší chuť jídla a snadno ho také použijete opakovaně.

Shutterstock

Použijte správný druh oleje

Mezi oleje s vysokým bodem kouře patří rafinovaný řepkový olej, olivový nebo avokádový olej. Olivový a avokádový olej navíc jídlu dodá jedinečnou chuť a vůni. Když použijete jeden z těchto druhů oleje, můžete se těšit na velmi dobrou stabilitu při vysokých teplotách a snížení rizika, že bude smažené jídlo extrémně nezdravé. Smažené jídlo obecně nepatří mezi nejzdravější, ale při použití špatného produktu přinesete do svého těla velmi škodlivé, karcinogenní látky.

Shutterstock

Můžete smažit víckrát na stejném oleji?

Žádný lékař by vám to nedoporučil, ale na oleji můžete smažit opakovaně. Musíte se ovšem držet dvou hlavních pravidel. V první řadě tuk nesmí dosáhnout bodu kouře. Jestli ho dosáhl, nesmíte ho použít znovu a doporučujeme ho vylít. Druhým pravidlem je doba smažení. Jestli jste poprvé smažili po velmi krátkou dobu, můžete ho klidně použít ještě jednou. A myslete také na to, abyste ho použili znovu na stejný druh potravin, protože absorbuje jeho chuť a vůni.

Zdroj: pysznosci.pl

Reklama