Jak správně zamrazit jarní cibulku, aby dlouho vydržela?

Pěstujete si v létě jarní cibulky na své zahradě a chcete si je užít po celý rok? Existuje hned několik možností, jak je efektivně zamrazit a uchovat je po celé měsíce. Představíme vám dvě metody, které ve své kuchyni připravíte snadno a užijete si jedinečnou chuť jarních cibulek po dlouhou dobu. Jednou možností je omáčka, druhou je nakrájená zelenina. Jak obojí připravit?

Reklama

Co budete potřebovat?

Na přípravu pesta z jarních cibulek potřebujete jen pár věcí a můžete ho snadno použít k masu, do salátů, polévek nebo k rybám. A když ho zmrazíte ve formě na led, získáte i velmi šikovné porce, které jen vezmete z mrazáku a máte vše připravené. Omáčka sice není jen z cibulek, ale jejich chuť ucítíte nejvíce. Přidáte ovšem ještě další suroviny, které vytáhnou jejich chuť a zároveň zajistí, že se pesto skvěle hodí do mnoha různých pokrmů. Stačí, když si připravíte pár věcí:

  • jarní cibulky,
  • česnek – 1 stroužek,
  • čerstvá petržel – podle chuti,
  • sůl – 1 lžička,
  • sladká paprika – 1 lžička,
  • med – 1 lžička,
  • citronová šťáva – 1 lžíce,
  • rostlinný olej – 3 lžíce.
shkola-zhyttia.com.ua

Pracovní postup

Jarní cibulku opláchněte a očistěte. Stroužek česneku a petržel nasekejte najemno. Cibuli nakrájejte na větší kousky. Nemusí být malé, protože stejně všechno rozmixujete. Do mixéru přidejte zeleninu a veškeré koření. Vše promixujte a přesuňte do čistých sklenic až po okraj. Na vršek každé sklenice nalijte malé množství oleje. Podpoříte tím delší trvanlivost. Pesto skladujte v lednici nebo ho přelijte do formy na led (bez oleje) a zamrazte. Tímto způsobem vám vydrží nejdéle.

shkola-zhyttia.com.ua

Druhá možnost pro mražení jarní cibulky

Druhou možností je jednoduše jarní cibulky očistit, opláchnout a nakrájet na menší kusy. Zeleninu vložte do mísy a na 1 kilogram cibule přidejte 1 lžíci soli, 100 ml slunečnicového oleje a 1 lžíci octa. Vše promíchejte a přesuňte do sterilizovaných sklenic. Takto připravenou zeleninu skladujte v lednici. Vydrží vám tam poměrně dlouho, ale nesmíte ji zapomenout zpracovat. Díky soli a oleji zeleninu konzervujete velmi dobře, takže prodloužíte její životnost.

Zdroj: shkola-zhyttia.com.ua

Reklama