Trpíte bolestmi hlavy, nedostatkem energie a nespavostí? Většina z nás si myslí, že jsou tyto příznaky důsledkem tvrdé práce. Mohou však být také způsobeny nízkou hladinou hořčíku a vitamínu K ve Vašem těle.
Hořčík
[hana-code-insert name=’google‘ /]Výhody
Hořčík se účastní nejméně 300 různých chemických reakcí v lidském těle. Pomáhá převést potraviny na energii a vytvářet nové bílkoviny z aminokyselin. To je důvod, proč se používá ke zmírnění úzkosti, stresu a boje proti únavě.
Hořčík může zabránit častým bolestem hlavy a dokonce pomáhá při léčbě migrény. Jeho nedostatek snižuje hladinu serotoninu, způsobuje zúžení krevních cév a ovlivňuje fungování neurotransmiterů.
Nízká hladina hořčíku může vést k depresi a nespavosti.
Zdroje
Doporučené dietní dávky (RDA) jsou 400 mg pro muže ve věku 19-30 let a 420 mg pro starší; pro ženy platí 310 mg pro věk 19-30 let a 320 mg pro starší.
Zde jsou hlavní zdroje denní dávky hořčíku:
- Špenát
- Ořechy
- Hnědá rýže
- Chléb (zejména celozrnný)
- Ryba
- Maso
- Avokádo
Vitamin K
Výhody
Vitamin K syntetizuje bílkoviny, které jsou nezbytné pro srážení krve a zastavení krvácení. Nedostatek může způsobit nadměrné podlitiny nebo krvácení.
Jiné výhody vitaminu K, které byly navrženy, ale nejsou plně vědecky prokázány, zahrnují ochranu před kalcifikací tepen a snížení rizika Alzheimerovy choroby a rakoviny prostaty.
Spolupracuje s vitamínem D, aby vedl vápník do kostí a pomohl jim se svázat, aby Vaše kosti byly silnější. Nízká hladina vitaminu K může vést ke zvýšenému riziku zlomenin.
[hana-code-insert name=’Dole‘ /]Zdroje
Doporučená denní dávka vitamínu K (RDA) se liší podle věku, pohlaví a hmotnosti. Jednoduchý průvodce pro dospělé (převzatý z britské NHS) je 0,001 mg vitaminu K na každých 1 kg (2,20 kg) tělesné hmotnosti.
Zde jsou nejlepší zdroje denní dávky vitamínu K:
- Byliny jako bazalka, šalvěj, tymián, petržel, koriandr, majoránka a pažitka.
- Zelená listová zelenina, jako je kale, špenát, zelená hořčice a další zelené listy.
- Salátová zelenina jako je jarní cibule, zahradní řeřicha, radicchio, římský salát, červený salát, celer a ledový salát.
- Růžičková kapusta, brokolice, zelí, pak choi, savoy zelí a květák.
- Horké koření, jako je kajenský pepř, paprika, chilli prášek a kari.
- Chřest, fenykl, pórek, okurky, sójové boby, olivový olej a sušené ovoce.
Předtím, než začnete naplno užívat zdroje hořčíku a vitaminu K, vyhledejte radu od svého lékaře, protože nadměrné užívání těchto vitamínů může vést k nežádoucím účinkům a ovlivňovat jiné léky.
Vždy však mějte na paměti, že zdravá a vyvážená strava může poskytnout více než dostatek potřebného hořčíku a vitamínu K pro Vaše tělo!