Každé ráno začínají miliony lidí z celého světa šálkem kávy. Ale téměř každá země a kultura má své vlastní jedinečné způsoby, jak ho připravit k dokonalosti. Udělali jsme menší výzkum a vybrali jsme pár z nich – a jsou vskutku fascinující!
Vaječná káva (Vietnam)
[hana-code-insert name=’google‘ /]Základními složkami jsou vaječné jho, kondenzované mléko, cukr a horká káva.
Laponská káva (Finsko)
Místní druh sýra je umístěn v šálku před tím, než je naplněn kávou.
Espresso (Itálie)
Klasický recept s přidaným plátkem citrónu. Citrón by měl být zploštěn lžící o bok, nebo o spodní část šálku.
Lagrima (Argentina)
Jen pár kapek silné kávy se přidá k pěnivému mléku. Mohlo by to být přesněji popsáno jako „mléko s kávou“ než naopak!
Bonbonová káva (Španělsko)
[hana-code-insert name=’google‘ /]Jde o espresso, ale s přidaným kondenzovaným mlékem. Míchání druhého s běžným mlékem vytváří něco zvláštního.
Kořeněná káva (Maroko)
Směs mletého koření – včetně sezamových semínek, černého pepře a muškátového oříšku – spolu s obyčejnými kávovými zrnky vytváří neobvyklý, ale velmi silný nápoj.
Káva s čajem (Hongkong)
Tato směs kávy a mléčného čaje ponechává silný dojem již od prvního ochutnání. Je vyroben ze 4 porcí černého čaje, pepře, kondenzovaného mléka a dvou panáků kávy.
Frappé (Řecko)
Káva, zmrzlina, kondenzované mléko a nějaká ledová voda vytvoří chutnou radost, známou jako frappé.
Pharisäer (Německo)
Toto bylo vynalezeno v Německu za účelem skrytí přítomnosti alkoholu na rodinných setkáních. Část rumu je „ukrytá“ pod velkým množstvím šlehačky spolu s kávou.
Café Touba (Senegal)
Během procesu pražení se ke směsi přidává guinea-pepř. Samotný nápoj se vaří stejným způsobem jako běžná káva.
Káva s česnekem a medem (Turecko)
[hana-code-insert name=’Dole‘ /]Jedná se o populární nápoj v Turecku, někdy označovaný jako „recept starého Moora“.
Káva s pomerančem (Jamajka)
Kromě kousků pomeranče jamajská káva také obsahuje tradiční porci rumu, aby vznikl vzrušující a chutný nápoj.