Ne všechna doporučení skutečně pomáhají. Jsou věci, které mohou výrazně uškodit

[no_pagination]

Často se necháme zmást návnadou marketingových specialistů a nekompetentních poradců, když se snažíme udržet zdravý životní styl. Zvykneme si na mnoho užitečných návyků, které se ve skutečnosti ukazují být jako naprosto zbytečné.

Dnes jsme se proto pro Vás rozhodli zjistit, které zdravé návyky nejenže neposkytují žádné výsledky, ale mohou Vám také zcela zásadně ublížit.

11. Výplach úst ústní vodou

Čtěte také: Jak zapůsobit na muže? Vzhledem, mluvou, ale i barvou svých očí

Tento zvyk se může zdát velmi přirozený, ale někteří zubní lékaři ho kritizovují. Při čištění zubů se kryjí zuby ochrannou vrstvou fluoru, která je poté vyplavena ústní vodou.

Abyste zachovali pozitivní účinek čištění Vašich zubů, propláchněte si ústa speciálním roztokem bez alkoholu.

10. Běhání na páse

Běžecký pás je jedním z nejoblíbenějších tréninkových přístrojů, které pomáhají zbavit se nadbytečných kalorií. Nicméně, dlouhé období cvičení na běžícím pásu může být škodlivé pro Vaše klouby.

Abyste tomu zabránili, doporučuje se přidat posilování svalů i mimo běžecký trenažér. To Vám pomůže nejen zhubnout, ale také udržet svaly v kondici.

9. Siesta

Malá siesta přes den vypadá hezky a zdravě. Někteří vědci však věří, že může způsobit řadu srdečních chorob.

Spolu s tím dlouhé období spánku ovlivňuje paměť a fungování mozku.

8. Dezinfekce rukou

Reklama nás naučinila přesvědčení, že pouze antiseptické a antibakteriální mýdlo nás ochrání před nemocemi. Časté používání těchto produktů však může vést ke vzniku nových a silnějších bakterií.

Podle vědců je obyčejné mýdlo stejně účinné jako antibakteriální.

7. Pravidelné lékařské vyšetření

Roční lékařské prohlídky zaměřené na kontrolu zdraví člověka mohou být ve skutečnosti naprosto zbytečné. Spolu s tím jsou obvykle drahé.

Zásady klinického vyšetření uvádějí, že je lepší, aby pacienti byli vyšetřováni dle věkové skupiny a společných onemocnění.

6. Užívání vitamínů

Díky reklamám víme, že vitamíny jsou pro naše tělo nezbytné a že jejich nepřítomnost může způsobit nepříznivé reakce. Ale nevíme, že užívání vitaminů může být v některých případech nebezpečné.

Vědci zjistili, že ti, kteří berou vitamíny a mají některé špatné návyky, trpí závažnými onemocněními až o 46 % více než ti, kteří neberou vitamíny. Proto byste měli užívání vitamínů vždy konzultovat s lékařem, než s tím začnete.

5. Diety

Výrobci dietních nápojů se snaží přesvědčit lidi, že jejich nápoje mají méně kalorií, a proto jsou pro Vaše zdraví méně škodlivé.

Podle vědců mohou být však tyto nápoje daleko nebezpečnější než nápoje klasické. To nakonec může způsobit onemocnění srdce, zvýšení krevního tlaku a zvýšení hmotnosti.

4. Tendence ztráty hmotnosti

Někteří výzkumníci tvrdí, že hubnutí není tak dobré, jak se zdá. Například ti, kteří jedí hodně a neváží mnoho, mohou skutečně mít svůj tuk uložený kolem svého srdce a jater, což může způsobit vážná onemocnění.

Hubený člověk má větší šanci onemocnět během zimní sezóny. Navíc, podle výsledků více než sto výzkumných projektů, hubení lidé mají stejný poměr rizika smrti jako lidé s určitou nadváhou.

3. Denní uklízení

Udržování čistého domu je velmi dobrý zvyk. Totéž však nelze říci o používání detergentů a čisticích chemikálií.

Čisticí prostředky pro domácnost obsahují mnoho chemických složek, které mohou způsobovat podráždění očí, bolesti hlavy a onemocnění dýchacích cest.

2. Žabky

Mnoho lidí si myslí, že lehké a otevřené žabky dávají nohám odpočinek od každodenní obuvi. Vědci z Národního ústavu pro zdraví nohou jsou však připraveni tento mýtus vyvrátit.

Podle odborníků žabky neposkytují potřebnou podporu nohou při chůzi na některých pevných površích. Proto je dobré nosit tento typ obuvi pouze při chůzi na písku nebo trávě.

1. Konzumace velkého množství vody

Všichni jsme slyšeli, že bychom měli pít hodně vody: nejméně 8 sklenic denně. Není pochyb o tom, že voda je nezbytná pro normální funkce těla – ale pouze pokud ji nekonzumujete příliš mnoho.

Některé studie ukazují, že konzumace velkého množství vody může způsobit problémy s ledvinami a otok mozku. Spolu s tím může být sníženo množství elektrolytů ve Vašem těle, což způsobuje vážný stav nazývaný hyponatrémie.

Znáte nějaké další zvyky, které se zdají být zdravé, ale ve skutečnosti jsou opakem? Podělte se s námi o Vaše zkušenosti a vědomosti níže v komentářích.

Zdroj fotografií: freepik.com