Ořechová sezóna začíná! Naučte se využívat také ořechové skořápky!

Podzim je sezónou ořechů. Kdo má na zahradě ořešák, již začátkem podzimu je začal sbírat a sušit. Vždyť po podzimu nastávají Vánoce, kde mají ořechy nemalé využití při pečení cukroví. Ale co uděláte se skořápkami? Vyhodíte je? To by byla velká chyba! Pojďte se s námi podívat na to, co všechno lze s ořechovými skořápkami udělat!

Co jsou ořechové skořápky?

Mohlo by se zdát, že ořechové skořápky jsou vlastně druhem dřeva. Avšak jedná se o chemicky neutrální biologické materiály. Ořechové skořápky nemají žádné škodlivé účinky ani na člověka, ani na životní prostředí. Z tohoto důvodu se někdy používají jako mulčovací hmota k rostlinám. Dále pak vás může napadnout využití v rámci dekorací. Ořechové skořápky používali již děti na výrobu svícnů či různých zvířátek. Avšak lidé v dávných dobách znali i jiná využití ořechových skořápek. A my se jimi můžeme inspirovat.

Léčba cukrovky

Jakkoli se to může zdát zvláštní, ořechové skořápky se dříve využívali jako léčba na cukrovku. Stačilo povařit několik skořápek ve vodě a poté po dobu šesti týdnů tento ořechový čaj pít denně. Denně vypili 3-4 šálky. Pokud byste si představovali, že se jedná o nepříjemný čaj, který popíjíte s nechutí, tak se mýlíte. Chuť ořechového čaje je velice příjemná!

Čtěte také: Na zubní kartáček si nasypala živočišné uhlí a vyčistila si jím zuby. Výsledek vás jistě překvapí!

Léčba chřipky i nachlazení

Ořechový čaj můžete využít také jako lék na chřipku a nachlazení. Zatímco většina ostatních léků působí jako prevence, ořechové skořápky můžete využít už při probíhající chřipce či nachlazení – uleví vám do dvou hodin! Zbaví vás klasických příznaků chřipky a nachlazení – jako je kašel a zahlenění.

Jak na přípravu ořechového čaje?

Na přípravu ořechového čaje budete potřebovat:

  • skořápky z dvanácti ořechů,
  • 500 ml vody,
  • Med podle chuti.

Příprava:

  1. Skořápky pořádně omyjte a dejte je do hrnce s vodou.
  2. Nechte je 12 hodin odstát.
  3. Až budete připraveni čaj užívat, směs po dobu 5 minut povařte, sceďte a doslaďte medem podle chuti.

Pokud vás chřipka napadla náhle a vy nemáte čas skořápky louhovat, stačí je povařit 30 minut ve vodě a poté nechat 15 minut odstát. Oba způsoby jsou správné a žádný z nich není lepší.

Využijte ořechové skořápky pro krásu!

Odvar ze skořápek můžete využít také k posílení vlasů a proti šedinám. Odvarem si jednoduše promyjte vlasy nebo si z něj připravte masku na vlasy, kterou necháte působit 20 minut.

Dále pak si díky ořechovým skořápkám můžete bělit zuby! Stačí skořápky rozemlít na jemný prášek a ten si třít o zuby nebo jej přidat k zubní pastě.

Rozemleté ořechové skořápky lze také použít jako peeling na obličej – buď je přidejte do svého krému, nebo je můžete smíchat s kokosovým olejem a krouživými pohyby nanést na obličej. Tento peeling vám nejen projasní pleť a vyčistí póry, ale zbaví vás také make-upu.