Překvapte rodinu chutnou a rychlou večeří – těstoviny nikdy nezklamou! Tyto špagety však nejsou ani s kečupem, ani s boloňskou omáčkou. Hlavní přísada je zcela jiná. Co použít?

Známe to všichni, když přijdeme večer domů z práce, jsme po celém dni většinou tak unavení, že se nám do žádného příliš velkého vaření nechce. Přemýšlíme tedy, co rychlého a nenáročného si k večeři připravit. Pokud je to i váš případ, čtěte dál a vyzkoušejte náš recept, špagety se zakysanou smetanou. Slibujeme, že večeře bude chutná, velmi rychle připravená a navíc i zdravá.

Co budeme potřebovat?

Na přípravu naší chutné a rychlé večeře budeme potřebovat 500 gramů špaget, 200 gramů zakysané smetany, 200 gramů sýra, 250 mililitrů kuřecího vývaru, tři polévkové lžíce olivového oleje, tři stroužky česneku, koření a bylinky dle chuti (sůl, pepř, muškátový oříšek, bazalka, tymián a podobně).

Jak na to?

Nejprve dáme vařit přibližně jeden litr vody na špagety. Než se voda začne vařit, přidáme sůl a následně vložíme špagety a za občasného míchání vaříme po dobu uvedenou na obalu, většinou přibližně osm až deset minut. Po uplynutí požadované doby uvařené špagety scedíme, ale nevylejeme vodu celou. Naopak si v hrnci necháme přibližně sto mililitrů vody ze špaget, tu totiž využijeme pro přípravu skvělé omáčky.

Čtěte také: 6 mýtů, které jsou spojené s péčí o vlasy a ve skutečnosti zabraňují jejich růstu!

V mezidobě, tedy když se špagety vaří, si připravíme pánev a nalijeme na ní dvě polévkové lžíce olivového oleje a zlehka na tomto oleji osmahneme najemno nakrájené stroužky česneku. Stačí opravdu jen zlehka po dobu jedné minuty. Následně do pánve opatrně přilijeme polovinu vody ze špaget, ve které jsme ještě předtím rozmíchali zakysanou smetanu a zároveň jsme do ní přidali trošku muškátového oříšku. Vše dobře promícháme. Dalším krokem je přidání hrnku kuřecího vývaru a zbylé vody, ve které jsme vařili špagety. Vše spolu opět důkladně promícháme a necháme chvilku povařit. Na závěr do směsi přidáme uvařené špagety, zamícháme a můžeme podávat. Na talíři pak jen už dozdobíme sýrem, který jsme si v mezidobě nahrubo nastrouhali, a bylinkami dle chuti.

Česnek – nenápadná, ale velmi důležitá ingredience

Možná vás napadlo, že by se česnek v tomto receptu dal vynechat či nahradit něčím jiným, například cibulí, my vám ale doporučujeme, abyste to nedělali. Česnek v sobě totiž ukrývá velké množství zdravých látek a je právem považovaný za jeden z největších zázraků přírodní medicíny. Má silné antibakteriální, protiplísňové a antivirové účinky a zároveň je velmi účinným imunitním stimulantem, proto je tak často doporučovaný jako prevence nejrůznějších onemocnění. Základní látkou, která česneku dodává většinu jeho skvělých léčebných vlastností, je alicin. Alicin je nejen silným přírodním antibiotikem, ale účinný je i proti různým parazitům, kvasinkám, virům či plísním, kromě něj česnek obsahuje také selen či vitaminy A, B, C a E. Nejnovější výzkumy navíc udávají, že česnek je účinný i v boji s nejrůznějšími onkologickými onemocněními.