V pátek zesnulá vědma Jolanda možná doplatila na současný zdravotní systém. Než se našla volná postel v nemocnici, jezdila s ní sanitka od jednoho místa k druhému, ale nikde ji nechtěli přijmout. Proč?

Vědma Jolanda byla legendární postavou televizní zábavy. Do jejího pořadu volala celá řada lidí se svými otázkami, na které jim tato žena, známá kartářka odpovídala. Nyní už víme, že se jí nikdo na nic nezeptá, jelikož Jolanda v pátek zemřela. Nejenom, že její smrt otřásla mnohými lidmi, ale na povrch se dostávají i informace o tom, co její smrti předcházelo.

V nemocnici ji nechtěli

Vědma Jolanda se už dlouhou dobu léčila s plícemi. A právě ty byly i důvodem její smrti, protože došlo k jejich selhání. I když se lékaři Jolandu pokoušeli oživovat dlouhých 46 minut, nepodařilo se jí přivézt do světa živých. Možný podíl na tom bude mít i fakt, že ji řada nemocnic jenom odmítala a všude se vymlouvali na to, že pro ni bohužel nemají místo.

Sanitka s ní jezdila od jedné nemocnice k druhé

Podle jejího syna byl problém s umístěním jeho maminky. Jolandu prostě nikde nechtěli a sanitka s ní musela najezdit desítky kilometrů, což žádnému pacientovi na zdravotním stavu nepřidá. Právě naopak. Nemocnice se vymlouvaly, že nemají volná lůžka. A tak ji museli vozit z Děčína do Ústí nad Labem, odtud zase putovala do Teplic a ani zde její cesta nekončila, jelikož pokračovala směr Děčín. V plánu byla i Vojenská nemocnice v Praze, která se však stala zcela bezkontaktní.

Čtěte také: Téměř nikdo neví, co dělat v těchto situacích. Tento článek však může někomu zachránit život!

Nebyl zájem

Syn promluvil i o tom, že žádal letecký transport, jelikož s jeho maminkou to skutečně vypadalo zle. Ani v tomto směru mu nebylo vyhověno. A to s odkazem na to, že letecký transport prosně nepřichází v úvahu a pacienty je třeba transportovat výhradně pozemní cestou. Otázkou zůstává, zda to skutečně nedovolují předpisy, nebo jednoduše nebyl zájem?

Pohřeb i pro veřejnost

Nyní už je třeba jenom chystat pohřeb. Vzhledem k tomu, že Jolanda byla poměrně známá se očekává, že se s ní přijde rozloučit řada lidí. Pohřeb by proto měl být i pro veřejnost. Kdy a kde, to musí nejprve oznámit pozůstalí.