Každá doba má své hrdiny, takže i hrdinové z jídelních pultů si zaslouží vzpomínku. Oblíbená jídla existují po celém světě a každý stát má své vlastní pokrmy, které jsou pro danou zemi charakteristické. Dnes si ukážeme několik pokrmů, které byly svého času velmi populární zejména v Sovětském svazu, který zaujímal velkou část naší planety. Jedni těmito jídly opovrhují pro jejich původ a jiní je milují. Jedno je ovšem jisté, jídlo nemůže za to, kdo ho vyrobil. Jídlo je prostě jídlo a byla by škoda ho vyhodit jen proto, že není z daného místa.
Dlouhověkost potravin?
Často slyšíme od starších generací příběhy, které hovoří o dobách minulých, které byly pro mnohé opravdu bouřlivou dobou. Mnoho lidí dodnes chválí a obhajují věcí a jídla, která vznikaly v tehdejším Sovětském svazu, a zdůrazňují také jejich dlouhověkost. Kromě toho stále vaří jídla, která se vařila v té době, a připomínají jejich vysokou kvalitu. Nyní se podíváme na 6 zajímavých faktů o jídlech pocházejících ze Sovětského svazu.
Aroma, standard a maso
Nedostatek aroma je prvním faktem, který bychom měli o sovětském jídle vědět. Bylo vyrobeno výhradně z přírodních surovin, takže v nich nebyla žádná barviva ani látky zlepšující chuť či konzervační látky.
Všechny potraviny navíc musely dodržovat přísné normy a výrobci potravin se těmito normami a standardy museli řídit.
Masné výrobky byly velmi zvláštní kvality, nicméně náhražky masa byly zakázány. K výrobě uzenin muselo být použito jedině maso a žádné droby či kostní moučka.
Mléko, čaj a deficit
Všechny druhy mléka byla výhradně přírodního složení, takže v mléku nebo tvarohu nebyl žádný škrob nebo konzervační látky.
Z hlediska čaje byl velmi populární indický čaj se slonem na obalu. Čaj se vařil ve speciálních čajnicích, takže jeho kvalita byla na jiné úrovni.
I přesto, že výroba byla na maximu, mnoho potravin nebylo k dostání. Například banány byly velmi nedostatkovým zbožím.