Naši prarodiče to stále konzumovali denně: Věděli, že by to zabránilo ateroskleróze a normalizovalo krevní tlak! – stop virovým onemocněním

Naši prarodiče konzumovali proso pravidelně a mělo to svůj důvod. Věděli totiž, že to pomáhá proti ateroskleróze a dostává krevní tlak do běžných hodnot. Konzumace je proto důležitá nejen proto, že jde o jedno z mála celých zrn, která jsou bezlepková. Podívejme se na to, proč byste měli začít jíst proso a v jaké podobě ho do sebe můžete dostat.

Dnes máme za to, že jde maximálně o krmení pro ptáky, ale naši předkové ho tak rozhodně nepoužívali. Naopak. Konzumovali ho a využívali všech jeho blahodárných účinků na lidské tělo. V Asii a Africe se i dnes jedná o hlavní surovinu, která nesmí chybět v žádné kuchyni. Účinky těchto malých kuliček jsou úžasné hlavně díky podílu minerálů, stopových prvků a vitamínů, které obsahují.

Jaké účinky přináší konzumace prosa?

Jde sice jen o malé kuličky, ale jsou přímo nabité důležitými minerály. Najít v nich můžeme železo, hořčík, fosfor, draslík, zinek i kyselinu křemičitou a mnoho dalších. Kyselina křemičitá je přitom velmi důležitá při tvorbě kostí. Zvyšuje jejich pružnost a zároveň také odolnost pojivových tkání. V pouhých 10 dkg se nachází 550 mg kyseliny křemičité. Jaké úžasné účinky vám přinese?

Čtěte také: Zemřela režisérka a scenáristka Marie Poledňáková, bylo jí 81! Natočila nejznámější komedii a objevila Tomáše Holého.

  • Proso je snadno stravitelné a jde o jedinou cereálii s alkalickým chemickým účinkem.
  • Jedná se o bezlepkovou surovinu, proto je ideální pro pacienty s nesnášenlivostí lepku.
  • Díky vysokému obsahu kyseliny křemičité se můžete těšit na svěží, hladkou pokožku a nádherné, zdravé a silné vlasy.
  • Ideální variantou je i pro jedince s nízkou hodnotou železa, protože obsahuje vysoký podíl železa (10 dkg obsahuje 6,8 mg železa).

Prevence a léčba mnoha nemocí

Kyselina křemičitá je v prosu velmi důležitým prvkem. Pravidelně by si ho měli dopřávat zejména pacienti, kterým může pomoci podpora elasticity tkáně. Týká se to slabosti pojivové tkáně, křečových žil, hemeroidů, poruch se zásobováním krví, při závratích, ekzému, poranění kloubů, při artritidě nebo u alergií. To znamená, že je to vhodné pro obrovské množství lidí, a to bez ohledu na věk a pohlaví.

Jak a kde ho využít

Možná úplně nevíte, co s ním v kuchyni dělat. Ve většině případů se využívá na přípravu kaší, lívanců nebo placek. Stejně dobře ale poslouží také jako přísada do polévky, a to společně s luštěninami a zeleninou. Stejně tak můžete proso i dusit, přidávat do omáček nebo do nádivek. Jeho využití v kuchyni je široké. Stačí si jen vybrat, co bude nejlepší pro vás a zkoušet různé recepty.