Jak namnožit růže, aby to bylo rychlé a efektivní?

V případě roubování se nejdříve růže ostříhají na odřezky, poté se zahradníci snaží vytvořit optimální podmínky pro vznik nového kořenového systému na stoncích. Bohužel v tomto případě není vysoká šance, že řízky přežijí. Aby se kořeny růží zakořenily, je potřeba vyzkoušet naši metodu.

U nové metody se kořeny rozrostou a teprve poté se odřeže mateřská růže

Tato nová metoda je vyzkoušena již několik pěstiteli růží a opravdu funguje. Stačí nechat rozrůst kořeny a poté na odřezku odříznout mateřskou růži. Ostrým nožem vytvořte svislý řez dlouhý 3-3,5 cm. Poté vložte dvě brčka do výsledného řezu a ořízněte je. Na jedné růži tak můžete udělat 3-4 stejné řezy.

Poté nasypte vlhkou půdu na celofánový film a řez zakryjte zeminou. Fólii upevněte k zemi pomocí kabelových spon, počkejte jeden měsíc, odřízněte řízky a rozložte fólii. Na místě řízků uvidíte, že se objeví dobře vyvinuté kořeny. Zakořeněné řízky poté stačí zasadit do země a starat se o ně obvyklým způsobem. Tato metoda je velmi efektivní a může výrazně zvýšit přežití řízků.

Čtěte také: Muž koupil ošklivý dům a proměnil ho na moderní bydlení

Růže můžete množit i dalšími způsoby

Mezi další metody patří odnožování, hřížení a očkování. Odnožováním lze množit pouze odnožující druhy růží. Je to nejjednodušší způsob rozmnožování, rostliny se totiž tvoří bez lidského zásahu. Stačí jen odejmout odnož a přesadit ji.

Hřížení je také velmi jednoduché. Stačí v předjaří ohnout silné výhony a zasadit je do země tak, aby vrchol směřoval vzhůru.

Tu část výhonu, která by měla v zemi zakořenit, zajistěte například kolíky. Očkování je také běžný způsob množení růží. Růže očkujeme na předem připravené kmínky. Nejčastěji očkujeme na takzvaný „Pávův šípek“ – na ušlechtilou podnož růže s vyvinutým kořenovým systémem.

Roub zbavíme listů, vyřízneme očkovacím nožem, očko opatrně vyjmeme a na podnoži vyřízneme očkovací okénko ve tvaru velkého T.