Toto je jediná věc, která zabíjí plísně, bakterie a viry ve stejnou dobu. Když jsem ji objevila, okamžitě jsem ji začala používat!

Smícháním trávicích enzymů včel a pryskyřičných rostlinných látek se tvoří lepidlo s jedinečným vzorcem – propolis. Pro včely je propolis nezbytnou součástí života, dezinfikuje se jím úl a medové plásty, a i pro nás je velkým přínosem, zejména pak v oblasti medicíny.

Propolis známe už celé věky, přesto naše medicína nachází stále nové využití propolisu. Způsobů, jak tento produkt používat, je opravdu mnoho. Např. přidáním kapaliny do mléka (účinná směs proti kašli) nebo ve formě tinktury alkoholu na vnější ale i vnitřní použití.

Léčivé účinky propolisu ve formě tinktury

Při vnitřním příjmu propolisu se nám zvyšuje imunita a snižuje zánět. Zároveň působí propolis i jako antioxidant. Co se týče vnějšího příjmu – dezinfikuje a hojí rány, regeneruje pokožku a je velmi dobrý i při léčbě akné. Nakapejte si na vatový tampónek malé množství propolisu a přiložte na vzniklé akné. Tento proces opakujte dvakrát až třikrát týdně. Postupně se Vám bude vyrážka vysušovat až Vám vznikne jen obyčejný strup.

Čtěte také: Tato roztomilá štěňátka začala usínat. Najednou jedno z nich udělalo něco nečekaného. Najednou ho ostatní začala napodobovat. Toto rozhodně musíte vidět

[hana-code-insert name=’google‘ /]

Lékaři tento produkt předepisují při různých onemocněních. Zejména pak při léčbě angíny, faryngitidy, sinusitidy, zánětu průdušek a plic, dále pak k odstranění virových infekcí (chřipka, herpes) či pro všechny onemocnění týkající se zubů. Dokonce se propolis používá i při léčbě žaludečních onemocnění.

[hana-code-insert name=’Dole‘ /]

Nejčastěji se u nás používá 10% tinktura propolisu, kterou dostanete už v každé lékárně, ale můžete si ji uvařit i doma.

Jak se používá tinktura z propolisu

Při faryngitidě a angíně je nejlepší kloktadlo. Vytvoříte si ho smícháním tinktury s fyziologickým roztokem v poměru 1:10.

Se stejnou koncentrací si vytvoříte i roztok na vyplachování úst, který je vhodný při zubních onemocněních.

Pokud trpíte kupříkladu zánětem dutin, pomůže Vám vyplachování propolisovou tinkturou, která se ředí v poměru, kterou jsme uvedli výše.

Když máte zánět středního ucha, pomůže Vám roztok, který si dáte na vatový tampónek. Ten pak vsunete do ucha a necháte působit. Chcete-li tento postup opakovat i u Vašeho dítěte, roztok musíte zředit s teplou převařenou vodou v poměru 1:1. Dospělí si mohou do ucha aplikovat 2 kapky tinktury s 5% koncentrací až do úplného uzdravení.

Při onemocnění dýchacích cest se doporučuje inhalace propolisové tinktury (na 1 kapku tinktury připadá 5 ml fyziologického roztoku). Takto připravenou kapalinu lze nalít do inhalátoru.

Propolis víme použivat i jako lék na posílení imunity. Ve lžíci mléka nebo vody rozpusťte 15-20 kapek tinktury, tuto směs následně vypijte – nejlépe 30 minut před jídlem.

Při léčbě žaludečních obtíží si zředíme 15-20 kapek tinktury se 100 ml teplé vody. Tato směs se má také vypít 30 minut před jídlem.

Kožní ekzémy, vředy, opary, plísňové infekce nohou a nehtů. Při tomto typu onemocnění se doporučuje směs tinktury a pleťové vody.

Pro využití těchto pozitivních vlivů propolisu a pro určení přesné diagnózy byste se měli poradit se svým lékařem.

Propolis je kontraindikován u osob s alergií na včelí produkty. Děti, těhotné ženy a lidé, kteří používají léky na bázi alkoholu, by propolis měli používat pouze na problémy, které jsou vnějšího charakteru (puchýře, ekzémy). Vzhledem k riziku vzniku alergických reakcí se propolis nedoporučuje používat dětem do tří let.

Oslovte své přátele a řekněte jim o těchto skvělých účincích propolisu!