Zácpa: jak řešit tento nepříjemný problém?

Zácpa může nejen způsobit mnoho onemocnění kvůli nadměrnému hromadění toxinů, ale také je jednoduše nepříjemná. A v mnoha případech také bolestivá. Příčinou tohoto problému je především strava, kdy člověk konzumuje hodně mouky, těstovin, masa a fazolí. Přitom vynechávají potraviny bohaté na vlákninu, ovoce a zeleninu. Dnes se na tento problém podíváme z blízka.

Velké nahromadění stolice a toxinů může způsobit nejen zdravotní potíže, ale také budete mít nepříjemné pocity, tlak a bolesti. Křeče mohou být velmi silné a bolestivé, takže byste tento problém měli rozhodně řešit. U dětí to může být složitější a měli byste to říct pediatrovi, který vám možná doporučí také návštěvu odborníka. Léčba může být zdlouhavá, ale rozhodně není nemožná.

Co způsobuje nepravidelné vyprazdňování?

Pro správné fungování potřebuje vaše tělo dostatek vlákniny. Její nedostatek způsobuje zácpu. Mnoho lidí to řeší projímadly, ale to je pouze krátkodobé řešení, které může situaci ještě zhoršit, protože narušíte střevní flóru. Nejdůležitější je proto dopřát si dostatek vlákniny, která projde nestrávená až do střev, kde udělá svou práci a pomůže vám zbavit se nepříjemné zácpy.

Čtěte také: S krásou pleti se začíná v kuchyni. Sáhněte po jedlé sodě, olejích a zelenině

Zařaďte do jídelníčku dostatek vlákniny

Kde vlákninu najdete? Jedná se zejména o ovoce, luštěniny a obiloviny. Mezi suroviny bohaté na vlákninu patří např. jablka, hrušky, jahody, maliny, banány, růžičková kapusta, artyčoky, cibule, česnek, kukuřice, zelené fazole, brokolice, čočka, fazole, hrášek, pšeničné líčky, celé ovesné vločky, celozrnný chléb a mnoho dalšího.

Co můžete udělat pro své zažívání?

Složení vašeho jídelníčku není jediným faktorem, na který byste se měli soustředit. Cvičení a fyzická aktivita pomáhá tento nepříjemný problém řešit, ale pokud budete mít i nadále problémy s vyprazdňováním, můžete vyzkoušet i jednoduchý domácí trik, který přispívá ke správnému fungování střev. Jedná se o masáž k regulaci střeva. Jak na to?

Pravou rukou stiskněte pravou stranu pánve. Abyste dosáhli správné funkčnosti, měli byste začínat s masáží na pánvi a ne v oblasti břicha. Pokračujte v masáži zdola nahoru na pravé straně těla. Jakmile projdete celé střevo, jděte dolů na levé straně a proces opakujte. Masáž musíte provádět denně po dobu 10 minut, abyste dosáhli potřebných výsledků.