Jak si připravit růže na zimu? Najděte jim skvělý úkryt

Růže jsou sice krásné, ale také jemné květiny, které potřebují teplo. Mrazíky v zimě jim rozhodně neudělají dobře, a proto je vhodné jim najít takové místo, kde zimu v klidu přečkají a budete se moci o ně starat. Venku mohou zmrznout a vlhnout. S růžemi a jejich přezimováním je spojená také starost o půdu, ve které růže rostou.

Připravte si nejdříve půdu

Před samotným zpracováním půdy je nutné ji očistit od listí. Pokud máte i mladé keře, odstraňte z nich nejen spadané listí, ale také další předměty. Čistou půdu poté ošetřete roztokem síranu měďnatého. Zbavíte se tak plísní, mechu a také hmyzu, který nechat v půdě své larvy.

Poté musí oříznout a jinak zpracovat malé keříky růží. Pokud máte vysoké nebo popínavé růže, je nutné je svázat a pomoci si sponami, kterými je spojíte k zemi. Anglické nebo jiné druhy růžových keřů musíte seříznout na výšku vašeho úkrytu, aby se nedostaly skrze materiál. Ten může ještě poklesnout kvůli sněhu, který na něj napadá.

Čtěte také: Nemusíte kupovat novou žehličku. Stačí ji jen dokonale vyčistit díky jednoduchému triku.

Růže zajistěte ještě před prvními mrazíky

Ač se to nezdá, růže se musí zajistit již během října nebo listopadu – dokud nejsou první mrazíky. Ty mohou být pro růže velmi nebezpečné, protože i když se pak růže může jevit jako zdravá, mrazíky mohou napadnou kořeny. Nejlepší je tedy růže zajistit dopředu, abyste byli na první mrazíky a sníh připraveni.

Používejte oblouky, které vytvoří rám a zajistí tak růžím dostatek ochrany. Můžete používat různé materiály na ochranu, které koupíte v každém dobrém zahradnictví. Před nástupem klasických mraků je dobré nechat materiály otevřené, protože jinak mohou keře uhnívat a tím pádem byste o růžové keře přišly.

Na internetu najdete několik rad a inspirací, jak se o růže starat, a pokud si i tak nebudete vědět rady, navštivte odborníky, kteří vám pomohou. Růže tak budete mít krásné po několik let, je ale nutné je zastřihovat.