Objev vědců v Černobylu šokoval celý svět!

Na konci dubna 1986 obletěla celý svět děsivá zpráva o tom, že v jaderné elektrárně v Černobylu došlo k výbuchu a sérii velkých explozí, které vedly k roztavení reaktoru. Nad Černobylem se objevila pověstná radioaktivní houba plná nebezpečných látek, které vzduchem putovaly směrem do západní části Sovětského svazu, východní Evropy a Skandinávie.

Opuštěná zóna se stala turistickým místem

Po mnoho let byl vstup do oblasti zakázán, ale v posledních letech tam mohou chodit turisté s průvodcem (s mnoha povoleními) a opatřeni dozimetrem, který hlídá hladinu radiace, která se kolem nich nachází. Lidé tam ale ani dnes nemohou žít. To ale neznamená, že se tam život zcela zastavil. Právě naopak.

Ve chvíli, kdy lidé zcela opustili oblast, byla po mnoho let skutečně prázdná, protože byla silně radioaktivní. Po letech se zde ovšem začala objevovat nejrůznější zvířata, kterým toto místo pro život naprosto vyhovuje. Díky tomu, že široko daleko nikdo nežije, se mohou kolem pohybovat bez omezení a beze strachu, že jim někdo ublíží. A rozhodně se nejedná jen o srny a zajíce.

Čtěte také: Nejenom na imunitu. Česnek umí také snížit cholesterol a prospět vašim kostem

Divoká zvěř je v Černobylu jako doma

Místo, kde kdysi žili tisíce lidí, dnes obývají pouze zvířata. Vědci tam objevili nejen běžně se vyskytující druhy jako zajíce nebo srny, ale také zvířata, která je vidět jen velmi zřídka a jejich počty jsou v Evropě velmi omezené. Díky fotopastem a kamerám viděli v černobylském lese a mezi domy pobíhat losy, bizony, medvědy a dokonce zpozorovali i rysy, kteří jsou velmi vzácní.

Je vidět, že jakmile lidé odejdou, příroda si vezme zpět, co jí náleží. Domy tam pochopitelně stále stojí, ale vše obrostlo rostlinami a mechem. Zvířata chodí nejen venku, ale volně se pohybují i v prostoru budov, aniž by je někdo rušil. Většina z nich se ovšem stále zdržuje především v černobylském lese, kam nechodí vůbec nikdo. Nicméně turistům se může stát, že při prohlídce Černobylu narazí na čtyřnohé obyvatele, kteří nyní nazývají toto místo domovem.