Pečete často a rádi? Pak určitě víte, jak těžké je vyčistit troubu. Je to zdlouhavý, namáhavý proces a většinou se při tom neobejdeme bez chemických prostředků. Nebo to jde i jinak? Existuje zcela přírodní a ekologické řešení, díky kterému troubu vyčistíte velmi jednoduše a v krátkém čase. Nemusíte se tak obávat škodlivého dopadu chemických prostředků ani na přírodu, ani na své zdraví.
Co budete potřebovat?
Co víc, po použití těchto domácích čističů bude trouba vypadat opět jako nová. Všechny ingredience, které budete potřebovat, už nejspíš máte doma, případně je seženete v každém obchodě s potravinami. Při čištění trouby pak doporučujeme používat gumové rukavice, aby nedošlo k podráždění kůže. Co tedy budete potřebovat?
- ½ šálku jedlé sody
- 4 lžíce vody
- ¼ octa
- Silikonovou stěrku (není nutné)
Nejprve z vypnuté trouby vyjměte všechny plechy, rošty nebo jiné příslušenství. Poté smíchejte dohromady vodu s octem do konzistence tekutější pasty. Pak tuto směs rozetřete prsty nebo hadříkem rovnoměrně na stěny trouby, přičemž se vyhněte topným tělesům. Pak nechte směs nějakou dobu působit, minimálně několik hodin, ale pokud je trouba hodně znečištěná, tak klidně i přes noc.
Ráno sodu setřete
Po několika hodinách působení by měla jedlá soda natřená na troubu zhnědnout. Tak poznáte, že čištění bylo účinné. Vezměte znovu čistý hadřík, trochu ho namočte a vše setřete. Pokud je na některých místech směs hodně zaschlá, můžete si vzít na pomoc silikonovou stěrku, kterou ji snadno seškrábnete.
Jako poslední krok přelijte ocet do lahve s rozprašovačem a nastříkejte ho na místa, kde ještě zůstala přischlá jedlá soda. To zapříčiní chemickou reakci, kdy se bude na povrchu vytvářet pěna. Počkejte, než šumění odezní, a opět vlhkým hadříkem troubu vyčistěte. V případě potřeby postup opakujte. Nyní by měl vnitřek trouby zářit čistotou.