Estragon je všestranná bylinka, která se výtečně hodí na dochucení pokrmů, jako jsou ryby, hovězí maso, kuřecí maso, zelenina, omáčky nebo polévky. Lze ji použít v čerstvém i sušeném stavu, přičemž čerstvý estragon je obvykle k dispozici na jaře a v létě. S trochou šikovnosti se ale dá pěstovat celoročně i doma na balkóně nebo slunném okenním parapetu. Tato bylinka není tak rozšířená jako jiné druhy bylinek, což je škoda, jelikož estragon obsahuje spoustu důležitých živin a má nízký obsah kalorií a sacharidů.
Je nízkokalorický, přesto plný živin
Jedna polévková lžíce (tedy 2 gramy) sušené bylinky obsahuje pouze 5 kalorií, 1 gram sacharidů, 7 % manganu, 3 % železa a 2 % draslíku. Mangan pomáhá zdraví mozku, zajišťuje správný růst, zlepšuje fungování metabolismu a snižuje stres. Železo je klíčem ke správné funkci buněk a tvorbě krve. Jeho nedostatek může způsobit anémii, únavu a celkovou slabost.
Draslík je minerál, který je nezbytný pro správné fungování srdce, svalů a nervů. Četné studie navíc prokázaly, že dokáže snižovat krevní tlak. Přestože přidáváním malého množství estragonu do jídla nezískáme závratné množství živin, celkový zdravotní dopad této bylinky na lidský organismus je velmi pozitivní.
Snižuje cukr v krvi
Bylinka také pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi, a to až o 20 %. Inzulín je hormon, který pomáhá přivádět glukózu do buněk v těle, takže ji může organismus využít pro energii. Faktory, jako je špatná strava a záněty v těle, mohou vést k inzulínové rezistenci a zvýšeným hladinám glukózy. Bylo zjištěno, že estragon zlepšuje citlivost organismu na inzulín a má vliv na to, jak tělo glukózu využívá.
Estragon se doporučuje osobám, které mají problémy se spánkem vlivem stresu, jelikož má uklidňující účinek a zlepšuje kvalitu spánku. Tím také snižuje riziko vzniku onemocnění, jako jsou cukrovka 2. typu nebo srdeční onemocnění. Často je totiž spojená právě s nedostatkem kvalitního spánku.
Podporuje chuť k jídlu
Tato bylinka zvyšuje chuť k jídlu, která může být snížená věkem, depresemi nebo chemoterapií. Snižuje totiž hladinu leptinu, který společně s hormonem gherlinem řídí chuť k jídlu. Nerovnováha těchto hormonů vede k nechutenství a také k energetické nerovnováze. Pokud se tento problém neléčí, může vést k podvýživě.
V lidovém léčitelství se odpradávna používá k léčbě bolesti. Estragonové doplňky mohou pomoci při bolestech hlavy místo klasických léků, který často bývají návykové. Někteří odborníci estragon dokonce navrhovali jako přímou alternativu k lékům proti bolesti. Tuto bylinku žvýkali už staří Řekové, aby si ulevili od bolesti zubů.
Působí antibakteriálně
Jedna ze studií hodnotila účinky estragonového esenciálního oleje na bakterie, které způsobují alimentární onemocnění. Výsledky ukázaly, že estragon má antibakteriální vlastnosti, a navíc se dá použít jako účinný konzervant potravin. Esenciální olej tak může být alternativou k chemickým potravinářským přísadám.
Protože má estragon jemnou chuť, lze ho použít do mnoha pokrmů. Použít ho můžete jako přílohu ke smaženému kuřeti, přidat ho do omáček nebo pesta, posypat s ním ryby, jako je losos nebo tuňák anebo ho smíchat s olivovým olejem a použít jako zálivku na restovanou zeleninu. Nakládá se také do vinného octa, kterému poté propůjčí typickou chuť i vůni. Sušený se hodí k dochucení grilovaného masa.
Umí toho nejspíš víc
Předpokládá se, že má mnohé další zdravotní přínosy, které ještě ale nebyly důkladně prozkoumány. Může mít příznivý vliv na zdraví srdce, což dokládají mnohé středomořské národy, které bylinku hojně konzumují. Také může snižovat zánět, což zatím prokázaly studie prováděné na myších. Během pokusů vědci zaznamenali významný pokles cytokinů po užívání extraktu z estragonu po dobu 21 dní.
Zdroj: nastroy.net