Máte pocit, že se vaše lednička každým dnem zmenšuje? Může to být tím, že do lednice dáváte věci, které tam vůbec nepatří. Mnoho lidí dělá tu chybu, že téměř vše, co si koupí, dávají do lednice, aniž by věděli, že to vlastně vůbec není potřeba, a dokonce tím mohou kazit chuť výrobku.
Koláče a chleba
Uchovávání koláčů a chleba v lednici je zcela běžné a mnoho lidí si myslí, že budou déle čerstvé, ale rozhodně to tak neplatí. Ve skutečnosti to klidně může být i naopak. To, co se upeče, tedy mějte raději v papírovém sáčku na kuchyňské lince nebo v chlebníku.
Káva
I když lze kávová zrna skladovat v chladu, neznamená to, že byste kávu měli dávat do lednice. Může se zde totiž vytvářet vlhkost, která může kávu zhoršit a zbavit jí chuti a aroma. Kávu skladujte vždy ve vzduchotěsné nádobě, aby si co nejlépe a nejdéle zachovala chuť.
Pikantní omáčky
Máte také poličku ve dveřích lednice, kam ukládáte různé omáčky? To byste neměli, chlad způsobuje, že omáčky ztrácejí na síle a celá podstata pálivé omáčky je v tom, že by měla být pikantní. Kromě toho se může měnit viskozita omáčky, což způsobuje, že se omáčka obtížně vylévá z obalu a často jí spoustu vyhodíme.
Koření
I sušené koření ztrácí chuť, pokud jej skladujete v lednici. Skladujte jej raději na tmavém místě a pamatujte, že sušené koření má také datum spotřeby. Neznamená to, že je pak nepoživatelné, ale ztrácí svou chuť a vůni.
Olej
Mnoho olejů ztvrdne, pokud je dáte do lednice, a není možné je nalít. Olej se dobře chová při pokojové teplotě, takže jej není třeba skladovat v chladu. Oleje vyrobené z ořechů by však měly být skladovány v lednici.
Jablka
Aby jablka zůstala čerstvá a křupavá, je lepší je skladovat na kuchyňské lince než v lednici.
Mrkev
Mrkev by se také neměla skladovat v lednici. Nízké teploty mohou způsobit, že začne rychleji hnít. Také nemají rády sluneční světlo.
ZDROJ: newsner.com