Pěnové houbičky na mytí nádobí najdeme snad v každé domácnosti. Prodávají se většinou ve velkém balení s několika různými barvami. Věděli jste ale, že barvy nejsou náhodné, ale každá houbička má své specifické vlastnosti? Barevné houbičky nejspíš považujete za zcela samozřejmou věc a ani nevnímáte, jakou barvu vezmete do ruky, ale v tomto článku se dozvíte, proč na tom záleží.
Žlutá houbička je nejměkčí
Každá houbička se skládá z pěnové pryže a tvrdší abrazivní části, to je všem dobře známé. Obecně vzato je nejuniverzálnější barvou žlutá. Díky své jemnější struktuře dokáže dobře vyleštit dokonce i sklo, takže je určená především na nádobí, sklenice, šálky, křišťálové servisy a podobně. Její abrazivní část si zase poradí s nečistotami na látkách.
Druhá nejpraktičtější houba v pořadí je červená. V tvrdosti je na druhém místě ze všech čtyř barev. Výrobci obvykle doporučují používat červené houbičky na mytí teflonového nádobí, pánví a na smaltované hrnce. Někteří výrobci místo klasicky červené používají růžovou nebo oranžovou, jejich účinky jsou ale stejné.
Zelená je nejtvrdší
Pokud sáhnete po zelené houbičce, pak vězte, že tato houbička je nejtvrdší ze všech barev. Je také nejběžnější barvou, kterou vidíme na pultech obchodů Díky vyššímu procentu abrazivních částic ve složení lze s touto houbou čistit dokonce i kovové a litinové nádobí, ovšem stále bez toho, abychom ho poškrábali.
Existuje také modrá barva houbiček. Ta je k nádobí poměrně šetrná, vlastnostmi se nejvíce podobá žluté houbičce. Barva houbičky tedy určuje stupeň tvrdosti a tím i její použití. Stojí za to si houbičky po přinesení domů roztřídit a používat podle potřeby. Výsledek bude znatelný – už žádné škrábance ani zdlouhavé drhnutí. Také myslete na to, že houbička vydrží v průměru jeden týden, poté je nutné ji vyměnit za novou. Jen tak bude nádobí vždy dokonale čisté.
Zdroj: xitrosti.com