Odešla Olivia Newton-John, hvězda Pomády, která uměla hrát i zpívat

Začátkem letošního srpna odešla do písničkového nebe australská hvězda, zpěvačka a herečka, kterou proslavila role v muzikálu Pomáda. Olivia Newton-John zemřela v americkém Santa Ynez Valley ve věku 73 let. Podlehla rakovině, se kterou bojovala přes tři desítky let. Na ranči v Kalifornii ji v posledních okamžicích obklopovala rodina a přátelé. Sandy z Pomády prožila vzrušující život, který byl protkán hudebními a filmovými úspěchy. Olivia se nezapomenutelně zapsala do historie a fanoušci po celém světě nad její ztrátou oprávněně truchlí.

https://www.hollywoodreporter.com/

Hvězda Pomády a popová diva

Když John Easterling, Oliviin manžel, oznámil onoho pondělního rána 8. srpna 2022 smutnou zprávu, po celém světě si fanoušci zavzpomínali na její hvězdné okamžiky u písniček „Physical“, „Have You Never Been Mellow“ nebo „You’re the One That I Want“, které patřily v 70. a 80. letech k nejoblíbenějším v rádiích po celém světě. Posledně zmiňovaný song navíc natočila spolu s Johnem Travoltou. Tři písničky z muzikálu Pomáda se dostaly do Top 5 singlů, díky roli získala Olivia rovněž nominaci na Zlatý Glóbus v kategorii nejlepší zpěvačka v muzikálu.

Třicetiletý boj s rakovinou

Oliviin manžel ve svém příspěvku zmínil její více než třicetiletý boj s rakovinou prsu. „Byla průkopnicí v léčbě rakoviny pomocí rostlinné medicíny, její odkaz nezůstane zapomenutý, výzkum bude pokračovat v rámci nadace Olivia Newton-John Foundation Fund,“ uvedl John k úmrtí své ženy. S rakovinou se potýkala několikrát, to ji přivedlo k založení výzkumného onkologického zařízení. Rakovina prsu jí byla diagnostikována poprvé v roce 1992, onemocnění se opětovně ozvalo v letech 2013 a 2017. Právě v tento rok v květnu oznámila, že po 25 letech se rakovina rozšířila i do dolní části zad.

Čtěte také: Falešný třešňový štrúdl. Nechtěla jsem, aby mi pečení zabralo hodně času. Potom jsem objevila tento recept a rodina si ani nevšimla, že štrúdl je falešný!

Australanka s anglickými kořeny

Olivia se narodila 26. září 1948 v anglickém Cambridge, ale rodina se záhy přestěhovala do Austrálie a usadila se v Melbourne. Už ve 14 letech založila spolu s kamarádkami dívčí kapelu Sol Four, od té doby její popularita rostla. V 70. a 80. letech uchvacovala svět svým umem i vzhledem dívky od vedle, prodala na 100 milionů alb a během své padesátileté kariéry se mnohokrát zapsala do hudební historie svými hity. Umisťovala se na nejvyšších příčkách hitparád ve Velké Británii i v Austrálii, za Velkou Británii pak bojovala v Eurovizi v roce 1974. Uspěla nejen v hudbě, brzy se objevila také na filmovém plátně.

Až k nebesům za roli Sandy

Oliviina popularita dosáhla vrcholu po roli dívky Sandy ve filmovém zpracování muzikálu Pomáda, který se hrál na Broadwayi od roku 1972. Filmová adaptace z roku 1978 způsobila naprostou senzaci. Roli získala po náhodném setkání s producentem Allanem Carrem na večírku u kamarádky Helen Reddy. V té době bylo Olivii 29 let, měla však zahrát po boku 23letého Johna Travolty australskou středoškolačku na prázdninách. Pomáda byla kasovním trhákem, který Olivii splnil sen o herectví po předchozím neúspěchu ve sci-fi filmu Toomorrow z roku 1970. V roce 2016 v rozhovoru pro časopis Vanity Fair přiznala, že se „natáčení obávala, protože špatný film by jí mohl zkazit dobře rozjetou hudební kariéru“.

Film za šest milionů předčil veškerá očekávání

Carr věděl, že Olivie je pro roli jako stvořená a za svou Australanku se přimlouval i John Travolta. Roli nakonec přijala a rozhodně nelitovala. Film, jehož natočení stálo pouhých šest milionů dolarů, vydělal nakonec jen na vstupném 395 milionů dolarů, což by v dnešních cenách dělalo neskutečných 1,7 miliardy dolarů. Film se stal nejvýdělečnějším americkým muzikálem 20. století a hity, které zazněly, jsou dodnes klasickými songy, jejichž obliba je celosvětová. „Summer Nights“ se hraje v klubech stejně jako „Hopelessly Devoted to You“ nebo „You’re the One That I Want“ doposud.

Zdroj: hollywoodreporter.com