Tušili jste o tom, co se děje s Vaším tělem během kocoviny?

 

Vyprahlá ústa, silná bodavá bolest hlavy a degradace základních kognitivních schopností. Dokonce zmítání se ve vlastní sebelítosti. Když vezmeme v úvahu těžké stavy po konzumaci alkoholu, je překvapující, že v průměru jeden ze šesti lidí se těžko opíjí až 4 krát do měsíce.

Reklama

Možná je to i tím, že konzumace alkoholu se navzdory reklamním omezením tvrdě propaguje. Jen v USA se v letech 2002 až 2009 vynaložilo na jeho propagaci až 8 miliard dolarů.

Co přesně se odehrává v našem organismu během střízlivění, které doprovázejí bolesti hlavy a nevolnost? Mnozí byste svalili uvedené příznaky na dehydrataci. To je sice částečná pravda, ale studie naznačují, že je zapojeno více faktorů.

Pohled dovnitř těla

  • Přímé fyziologické efekty alkoholu na mozek a další orgány
  • Stavy alkoholové závislosti
  • Nealkoholových faktory, jako toxicita ostatních přídatných látek nacházejících se v
  • alkoholických nápojích
  • Narušení spánkových cyklů

Důkazy ukazují, že na celkový stav během kocoviny ovlivňují současně několik faktorů.

Reklama

[hana-code-insert name=’google‘ /]Žaludek a střeva jsou oteklé

Alkohol dráždí žaludek a střeva, důsledkem čehož se vytvoří zánět žaludeční výstelky, s čímž je spojeno opožděné vyprazdňování žaludku. Toto se týká především nápojů s vysokým obsahem alkoholu. Vysoká konzumace alkoholu může vést až k ztučnění jater, tedy k nahromadění triglyceridů a volných mastných kyselin v jaterních buňkách.
Kromě toho alkohol zvyšuje produkci žaludeční kyseliny, jakož i sekreci trávicích šťáv v slinivce a střevech.

Váš mozek je hladový

Jelikož alkohol vede k stukovatelej játrech, která je méně efektivní při plnění svých úkolů, následuje nahromadění nezpracované kyseliny mléčné, která zpomaluje tvorbu glukózy v krvi. V důsledku nevolnosti produkci glukózy zpomalí ještě více. A protože glukóza je primární potravou pro mozek, hypoglykémie pak přispívá k projevům alkoholové opice příznaky, jakými jsou únava, slabost i výkyvy nálad.

Jste žízniví

Konzumace 50 gramů alkoholu spolu s 0,25 litru vody vede k eliminaci 0,6 až 1 litru vody během příštích několika hodin. Alkohol také zpomaluje vylučování hormonů hypofýzy, které jsou zodpovědné za re-absorpci vody a elektrolytů v ledvinách.
Váš mozek vysílá chybné spánkové signály

Alkohol je běžně považován za uklidňovací. Na mozek má z počátku sedativní účinek, protože potlačuje produkci glutamátu – mozkového stimulantu, jehož úkolem je udržet nás při vědomí. Nicméně, když hladina alkoholu v krvi klesá k nule, naše tělo reaguje zvýšenou produkcí uvedeného stimulantu.

Chemie vašeho mozku je totálně rozhozená

Ačkoliv přesný mechanismus, jak alkohol způsobuje bolesti hlavy zatím není znám.
Intoxikace alkoholem vede také k vazolidatácii (rozšiřování cév), která vyvolává bolesti hlavy a nízký krevní tlak.

[hana-code-insert name=’Dole‘ /]Vyhýbejte se černé hmotě:přídatné látky v alkoholových nápojích, které přispívají ke kocovině

Většina alkoholických nápojů obsahují malé množství biologicky aktivních substancí. Jde nejčastěji o různé příchutě, aromatické látky a barviva. Výzkum ukázal, že alkoholické nápoje sestávající z čistého ethanolu a vody, způsobují menší projevy kocoviny, jako nápoje s vyšším množstvím přísad.

Několik závěrečných doporučení jak se vyhnout nepříjemné kocovině

Nejúčinnější cestou, jak se vyhnout kocovině, je abstinence. Avšak konzumace alkoholu je hluboce zakořeněná v naší kultuře a ne vždy se mu dá vyhnout.

Jak minimalizovat nepříjemné stavy

Nemixujte alkohol navzájem, ani s bublinkovými nápoji
Zůstaňte dobře hydratovaný před, během i po pití alkoholu
Dejte si něco k jídlu před pitím
Nekuřte v ten den, kdy budete pít
Vybírejte si nápoje rozumně
Vytancujte to (nebo proveďte jinou tělesnou aktivitu)

Reklama