Pampelišky jsou potěchou pro oči, ale také skvělým prostředkem pro přípravu domácího hnojiva

Žluté krásky jsou potěchou pro oči. Záplavy zářivých květů se objevují v průběhu jara a jsou impulsem pro výlety do přírody. Často je sbírají děti, které z nich váží kytičky nebo věnečky, ale oceňují je též hospodyňky, které vyrábí ze žlutých květů domácí med nebo sirup. Kromě lidového léčitelství najdou pampelišky užitek také na zahradě, zejména pro přípravu velmi efektivního a ekologického hnojiva.

Reklama
smakdnia.pl

Radost z čerstvé zeleně

Už v březnu a v průběhu dubna se začnou zelenat první lístky, které lze na zahradě využít. Jedná se zejména o jetel, kopřivy, kostival a samozřejmě pampelišky. Právě smetánky, jak se také nazývají, bývají často považovány za plevel. Jejich kořeny jsou velmi odolné a rostlina rychle roste, což je pro mnohé zahradníky velká svízel. Pampelišky ale nemusí být pro zlost, lze z nich připravit nadmíru užitečné přírodní hnojivo.

shutterstock.com

Hnojivo s příjemnou konzistencí

Oproti jiným organickým hnojivům tento prostředek nesmrdí, přestože se jedná o kvasný nálev. Roztok z pampelišek obsahuje významné množství draslíku a fosforu, hlavně při použití květů. Vzhledem k mírně kyselé reakci je vhodné pampeliškovou jíchu používat na kyselomilné rostliny. Další možností je kombinace pampelišky a kopřivy v poměru 1:1. A jak se připravuje klasická pampelišková jícha?

Příprava pampeliškového hnojiva

Nejprve se musí nasbírat květy, listy i stonky pampelišek. Rostlinný materiál se vsype do kbelíku asi do výšky jedné třetiny, poté se zalije vodou a nechá tři týdny odpočívat v temnu. Každodenně se doporučuje směs zamíchat. Po zkvašení, v době, kdy se již neobjevují na povrchu bublinky, se roztok scedí a naředí s vodou v poměru 1:10. Na jednu rostlinu je potřeba asi litrová dávka roztoku, na menší zeleň přibližně poloviční. Neředěný roztok se může naopak přidávat do kompostu. Další možností je vyrobit insekticidní roztok ze 300 gramů listů a oddenků smetánky, které se nechají louhovat po dobu tří hodin v deseti litrech vody, směs se aplikuje rozprašovačem napřímo na rostliny.

Zdroj: smakdnia.pl        

Reklama