Pokud toužíte po lahodné dezertu spojujícím tradiční chuť s domácí kreativitou, jste na správném místě. Náš recept vás provede krok za krokem k vytvoření dokonalé lahodnosti, která potěší nejen vaše chuťové buňky, ale i vaše hosty.
Ingredience:
Těsto
- 5 ks vajec
- 90 g másla
- 120 ml mléka
- 120 ml vody
- 1 špetka soli
- 150 g hladké mouky
- Mandlové vločky (dle chuti)
Krém
- 2 ks vajec
- 3 lžíce škrobu
- 1 sáček vanilkového pudingu
- 120 g cukru
- 200 g másla
- 300 ml šlehačky
- 700 ml mléka
Začneme přípravou těsta pro náš zákusek Karpaty. V hrnci smícháme vodu a mléko s špetkou soli a přivedeme k varu. Jakmile směs vaří, přidáme máslo a mícháme, dokud se úplně nerozpustí.
Dále do mísy prosejeme hladkou mouku, abychom se vyhnuli hrudkám, a vše najednou přidáme do horké směsi vody, mléka, másla a soli. Intenzivně mícháme od dna hrnce, abychom zabránili připálení, a pokračujeme, dokud směs nedosáhne konzistence těsta a na stěnách hrnce se nevytvoří tenký film. To trvá přibližně 1 minutu.
Hotové těsto necháme zchladnout, poté přidáme vajíčka a pečeme v předehřáté troubě na 200 °C po dobu 15 minut. Aby se těsto nesrazilo, neměli bychom během pečení otvírat dvířka trouby.
Druhou polovinu těsta posypeme mandlovými vločkami a pečeme stejným způsobem. Po vychladnutí obou částí připravíme krém.
Do mléka vmícháme moučkový a vanilkový cukr, přidáme kukuřičný škrob, vanilkový puding a vajíčka. Na kamnech přivedeme k varu zbývající mléko, přilijeme ho k vanilkové směsi a vaříme za stálého míchání, dokud nezhoustne a na povrchu se neobjeví první bublinky od varu.
Potom, co necháme směs vychladnout, vyšleháme změklé máslo do bělavého krému a postupně vmícháváme zchlazený vanilkový krém. Šlehačku vyšleháme do pevné pěny.
Na základnu položíme první upečený korpus, rozprostřeme na něj vanilkový krém, zakryjeme šlehačkou a položíme druhý korpus posypaný mandlemi.
Hotový zákusek vložíme do lednice na 3 hodiny. Před servírováním posypte moučkovým cukrem.