Ani smažená, ani pečená. Zkuste zdravější a rozhodně i chutnější recept. Marinovaná cuketa vás zaujme jak svou chutí, tak i tím, kolik prospěšných zdravých látek do sebe dostanete. Jak se připravuje?

Cukety jsou stále populárnější zeleninou v našich kuchyních. Nejenom, že si je člověk může snadno kdekoliv koupit, ale může si je také vypěstovat na své zahradě. Pokud něco zaujme, je to jak jejich chuť, tak je to také jejich složení, které je bohaté na řadu důležitých látek. Ne každý ale ví, jaké jsou ideální postupy přípravy. Řada lidí cukety obaluje a smaží, což není úplně zdravé. My se podíváme na recept lepší, kterým je marinovaná cuketa. Jak na to?

Reklama

Co budete potřebovat?

Hlavní surovina je samozřejmě jasná. Je to cuketa. Pokud máte možnost získat ji od někoho, kdo ji pěstuje, bude to ideální volba. Pokud danou možnost nemáte, tak ji můžete koupit. A co si opatřit dále?

  • 70 ml olivového oleje
  • 2 lžíce octu
  • 2 lžíce medu
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžička soli
  • 1 hrst čerstvých bylinek

Připravte si marinádu

Jako první si připravte marinádu. Její nachystání není nic složitého, jelikož pouze smícháte jednotlivé suroviny, které jsme uvedli. Ideální je, když česnek bude prolisovaný a bylinky budou nasekané na menší kousky. Vše následně promícháte tak, aby došlo k tomu, že se vše skvěle spojí v celistvou tekutinu. Poté dejte marinádu na chvíli do lednice, kde si odpočine a chutě se zajímavě propojí.

Reklama

Nachystejte cuketu na marinování

Nyní je čas věnovat se hlavní surovině. Tedy již vaší cuketě. zajímavé na ní je, že ji nebudete loupat. Bude používána i se slupkou a tak je třeba ji důkladně omýt. Také nebudete potřebovat nůž, jelikož nedojde k jejímu klasickému krájení na kolečka. Lepší je vzít si škrabku a po celé délce ukrajovat velmi tenké dlouhé plátky cukety. A to jeden za druhým, až bude celá cuketa zpracována. Následně plátky rozložte na utěrku a druhou je přikryjte. Takto chvíli nechte, aby se z cukety vysála přebytečná voda.

Reklama

Nyní už jenom marinujte

Následující postup už popisovat téměř nemusíme. Cuketu vložte opatrně do marinády a důkladně promíchejte tak, aby se tekutina dostala po celém jejím povrchu. Následně by měla celá mísa zamířit opět do lednice. Ideální doba marinování jsou 2 – 3 hodiny. Poté můžete vyndat a jíst. Třeba samotnou, nebo s čerstvým pečivem, stejně jako se skvěle hodí jaké zeleninová příloha k masu.

Reklama