Pečený nákyp s šunkou, sýrem a výraznými bylinkovými tóny vytvoří dokonalou kombinaci chutí. Jeho jednoduchá příprava a bohatá textura ho činí výbornou volbou pro svižné rodinné snídaně nebo odpolední pohoštění.
Reklama
Suroviny:
- 10 velkých vajec
- 360 ml mléka
- 2 lžičky dijonské hořčice
- 2 lžičky čerstvých lístků tymiánu (plus několik dalších na ozdobu)
- 1 lžička česnekového prášku
- Sůl
- Čerstvě mletý černý pepř
- 150 g nakrájeného francouzského chleba nebo bagety
- 225 g nakrájené šunky
- 150 g strouhaného čedaru
(samozřejmě nemusíte lpět na těchto ingrediencích. Pokud víte, co máte rádi, můžete experimentovat 🙂
Postup:
- Zahřejte troubu na 180ºC (při horkovzdušné troubě na 160ºC). Ve velké míse šlehejte vejce, mléko, hořčici, tymián a česnekový prášek. Ochutnejte solí a pepřem.
- Vymažte máslem větší pekáč. Na dně rovnoměrně rozložte nakrájený chléb a přidejte vrstvu šunky a sýra. Nalijte připravenou vaječnou směs.
- Pečte v troubě 45 až 55 minut, dokud nákyp nezíská pevnou konzistenci a šunka nezíská zlatohnědou barvu. (Pro přípravu předem zakryjte pekáč a nechte v chladu alespoň 4 hodiny nebo přes noc, poté pečte podle pokynů.)
- Po vyjmutí z trouby nechte nákyp odpočinout, ozdobte čerstvými lístky tymiánu a podávejte je teplý.
Reklama