Babiččin trik na křehké řízky, který se dnes téměř nepoužívá! S touto ingrediencí budou měkké jako máslo!

Reklama

Milujete řízky, ale trápí vás, že nejsou vždycky tak měkké a šťavnaté, jak byste si přáli? V tom případě čtěte dál. Ukážeme vám osvědčený trik, díky kterému budou vaše řízky křehké jako od babičky a rozpadnou se na jazyku. Nepotřebujete žádné speciální suroviny, jen jednu jednoduchou surovinu, kterou má většina lidí doma. A když tento krok nevynecháte, bude výsledek zaručeně stát za to.

Lahodné řízky začínají už při přípravě

Řízky jsou stálicí české kuchyně, ať už sáhnete po vepřovém, kuřecím nebo třeba telecím mase. Jejich úspěch ale nestojí jen na tom, jak je osmahnete na pánvi, ale především na tom, co s nimi uděláte předtím. Mnoho lidí chybuje v tom, že maso rovnou obalí a smaží, což často vede k výsledku, kdy jsou řízky tvrdé, vysušené a postrádají šťavnatost. Přitom stačí jednoduchý krok navíc, který dělávaly už naše babičky – naložit maso do vhodné tekutiny.

Namočení masa má své důvody

Může se zdát, že máčení masa je jen zbytečná ztráta času, ale opak je pravdou. Věda totiž potvrzuje, že látky obsažené v mléčných produktech či marinádách působí na maso doslova jako zázrak. „Kyselina mléčná a enzymy narušují strukturu svalových vláken a tím maso ztrácí tuhost,“ říká kulinářský odborník. Výsledkem je měkčí, vláčnější maso, které po usmažení nebude suché ani tvrdé, ale zůstane plné chuti a šťávy.

Shutterstock

Které tekutiny fungují nejlépe

Reklama

Pokud chcete řízky opravdu zjemnit, máte na výběr hned několik možností. Mezi klasiky patří plnotučné mléko nebo podmáslí, které dokáže s masem doslova divy. „Řízky by měly být zcela ponořené a nejlépe odpočívat přes noc v lednici,“ radí zkušení kuchaři. Podobně funguje i bílý jogurt, a to jak klasický, tak řecký. Navíc dodá masu jemně nakyslou chuť, která ho příjemně osvěží.

Marinády, které přidají i chuť

Kromě mléčných výrobků můžete řízky naložit i do marinád, které dodají nejen jemnost, ale i výraznější chuť. Oblíbená je třeba pivní marináda s cibulí, česnekem a hořčicí. Pokud dáváte přednost vínu, zvolte variantu s bílým nebo červeným vínem a bylinkami. Výraznou chutí se pyšní i marináda se sójovou omáčkou, medem a zázvorem. U té ale dávejte pozor – „Slané marinády mohou maso přesolit, proto někdy stačí jen 30 minut marinování,“ upozorňuje kuchařský bloger.

Krok za krokem ke zlatavé dokonalosti

Než se pustíte do smažení, dbejte na správnou přípravu. Maso nakrájejte na rovnoměrné plátky a jemně je naklepejte. Okraje lehce nařízněte, aby se při smažení nekroutily. Poté maso naložte do vybrané marinády nebo mléčného výrobku a nechte odležet v chladu. Po marinování je velmi důležité řízky důkladně osušit papírovou utěrkou – jinak na nich nebude držet obal. Teprve poté přichází na řadu klasický trojobal.

Shutterstock

Správné smažení dělá rozdíl

I když máte maso perfektně připravené, může výsledek zkazit nesprávné smažení. Tuk musí mít ideální teplotu – nesmí být ani příliš horký, aby obal nespálil, ani málo rozehřátý, jinak řízky nasáknou tukem. Smažte je proto na střední teplotě v dostatečném množství oleje nebo sádla. „Po usmažení je položte na papírovou utěrku, která odsaje přebytečný tuk,“ doporučuje známý šéfkuchař.

Nezapomeňte na detaily

Úspěch tkví v maličkostech. Rovnoměrně naklepané maso zajistí, že se řízek osmaží stejně po celé ploše. Dbejte na dostatečnou dobu marinování – pokud spěcháte, dejte masu aspoň dvě hodiny. A v neposlední řadě věnujte pozornost kvalitě surovin – čerstvé maso a dobrý tuk jsou základ. S těmito tipy zvládne šťavnaté a měkké řízky opravdu každý.

Řízky jako od babičky zaručeny

Ať už vsadíte na mléko, jogurt nebo domácí marinádu, jedno je jisté – takto připravené řízky budou doslova rozplývající se zážitek. Když navíc dodržíte postup krok za krokem a nepodceníte přípravu, můžete si být jistí, že vaše řízky sklidí úspěch u každého, kdo je ochutná. A možná už nikdy nebudete chtít smažit řízky jinak.

Zdroj: Kupi.cz

Reklama