Pamatujete si jako děti ty fantastické polévky, co dělaly babičky na vesnici vždy o prázdninách? V živé paměti je máme i my, a proto jsme se rozhodli takovou polévku si nejen připravit ve vlastních domácnostech, ale i se o tento recept s Vámi podělit.
Pravděpodobně jste již takovou polévku alespoň jednou v životě udělali i Vy, ale nezaškodí se inspirovat i tajemstvími z cizí kuchyně. Někdy nás překvapí natolik, že si je osvojíme jako své vlastní. Abyste polévku nemuseli dlouho vařit, nezapomeňte si fazole alespoň pár hodin předem namočit.
[hana-code-insert name=’google‘ /]Co budete potřebovat?
- 400 g bílých fazolí
- 3 brambory
- 3l vody
- 1 cibuli
- 1 mrkev
- 1 celer
- 1 petržel
- 1 lžíci hladké mouky na zahuštění
- 30 ml slunečnicového oleje
- pepř od chuti
- sůl od chuti
- majoránku od chuti
Jak na to?
Namočené fazole si opláchněte. Dejte je vařit do osolené vody a počkejte, dokud nezačnou měknout. Může to trvat přibližně 30 minut, záleží také na tom, jak dlouho byly namočené.
Mezitím si očistěte a omyjte brambory a nakrájejte je na menší kostky, aby se rychleji uvařily a zaoblily. Rovněž si nakrájejte nadrobno cibuli, kterou můžete a nemusíte opéct dozlatova na jiné pánvi. Mrkev, celer i petržel si nakrájejte na menší kousky a vše spolu dejte vařit k poloměkkým fazolím. Vařte spolu asi 20 minut.
[hana-code-insert name=’Dole‘ /]Když budou fazole a zelenina měkká, rozmíchejte si ve sklenici mouku s trochou vody a za stálého míchání vlijte do polévky. Nezapomeňte polévku po přimíchání mouky míchat alespoň další minutu, aby se Vám v polévce nevytvořily hrudky. Přidejte do polévky sůl a pepř, a vařte ještě několik minut. Minutu před koncem vaření přisypte majoránka. Ta by se nikdy neměla přisypat do jídla dříve, než na konci, protože může zhořknout a zcela zkazit chuť jídla.
Pokud máte rádi uzeniny, přidejte do polévky spolu se zeleninou i kousek uzené šunky. Polévka bude po ní krásně vonět a pochvalovat si ji budou i chlapi.
Přejeme dobrou chuť!