Babiččino zlaťoučké kuřátko, aneb výborný nápad na víkendový oběd

Tento recept na pečené kuře s zeleninou je inspirován tradičním rodinným pokrmem, který jsme vždy nazývali babiččino zlaté kuřátko. Každou neděli naše babička připravovala toto dokonalé kuře, které vonělo bylinkami a bylo tak krásně zlatavé, že se na něj těšila celá rodina. Zelenina se pomalu pekla společně s kuřetem, vstřebávala všechny šťávy a získávala bohatou chuť.

Reklama

Ingredience:

Zeleninový základ

Reklama
  • 9-12 malých brambor (doporučuji směsi typu Little Duos nebo Little Trios pro větší pestrost)
  • 3 střední mrkve, oloupané a nakrájené na kousky
  • 2 střední žluté cibule, oloupané a rozčtvrcené
  • Olivový olej
  • Sůl a pepř podle chuti
shutterstock.com

Kuře

  • 1 celé kuře o váze asi 2,2 kg (zbavené vnitřností)
  • 1 kostka bylinkového másla
  • 1 střední žlutá cibule, oloupaná a rozčtvrcená
  • 5 snítek čerstvého rozmarýnu (rozdělených)
  • 5 snítek čerstvého tymiánu (rozdělených)

Postup:

  1. Předehřej troubu na 220 °C.
  2. Do velkého litinového hrnce (cca 7-8 litrů) vlož nakrájenou zeleninu (brambory, mrkev, cibule) a pokapej ji několika lžícemi olivového oleje. Osol a opepři podle chuti. Odlož stranou.
  3. Kuře důkladně osušte papírovou utěrkou, včetně dutiny. Polovinu bylinkového másla vetři pod kůži (opatrně odděl kůži od masa, zejména na prsou a stehnech). Zbytek másla rozetři po povrchu kuřete, včetně stehen a křídel. Tip: Osušení kuřete zajistí křupavější kůrku.
  4. Do dutiny kuřete vlož rozčtvrcenou cibuli, 2 snítky rozmarýnu a 2 snítky tymiánu.
  5. Připravené kuře polož na zeleninový základ prsy nahoru. Křídla přiklop pod kuře nebo je zaklapni, aby se nepřipálila. Zbylé snítky rozmarýnu a tymiánu rozlož okolo kuřete.
  6. Hrnec zakryj a peč v přikrytém stavu přibližně 1 hodinu a 15 minut. Poté odklop a peč dalších 30 minut, aby kůrka krásně zezlátla a byla křupavá. Pokud se zelenina začne připalovat, přidej trochu kuřecího vývaru. Kuře je hotové, když teploměr v nejtlustší části stehna ukáže 75 °C. Tip: Nepřetahuj troubu zbytečně často, aby neunikalo teplo. Pokud si všimneš, že se některé části kuřete pečou rychleji, otoč ho nebo tyto části přikryj alobalem.
  7. Nech kuře odpočinout v litinovém hrnci 15 minut před podáváním společně se zeleninou.

Dobrou chuť!

Reklama