Koupit si v obchodě opravdu dobrou a kvalitní uzeninu je čím dál tím obtížnější. Bohužel ne každý má podmínky na výrobu vlastních uzenářských výrobků. Pomůže vám tento recept, ve kterém se dozvíte, jak vyrobit výbornou vepřovou krkovičku v zavařovací sklenici. A to nejlepší je, že vám takto připravená krkovička vydrží čerstvá klidně i měsíc.
Příprava je opravdu jednoduchá
Stačí si připravit dostatečně velkou skleněnou dózu a lahodnou uzeninu třeba na sendviče máte na dosah ruky. Je to opravdu geniální recept, jednouchý a rychlý, takže ho zvládne i naprostý laik. Navíc je ověřený léty – naše babičky si takto vyráběly zásoby na horší časy. Potřebovat budete:
- 2 kg vepřové krkovičky
- 4 stroužky česneku
- 40 g nakládací soli
- 3 lžičky majoránky
- 1 lžička libečku
- 1 lžička černého pepře
Sklenice, které si připravíte, musí mít široké ústí. Nejprve je sterilizujte. Vymyjte sklenice horkou vodou s mycím prostředkem, opláchněte a vložte do trouby předehřáté na 140 °C, kde je necháte 20 minut ohřívat, dokud neoschnou. Samozřejmě je nutné sterilizovat i víčka. Maso nakrájejte na takovou velikost, aby se vešlo do sklenice. V každé sklenici bude jeden celý kus masa.
Nechte pořádně podusit
Poté vmíchejte sůl, majoránku, pepř, prolisovaný česnek a maso ze všech stran důkladně potřete. Vložte ho do misky a dejte na dva dny odpočinout do lednice. Po dvou dnech můžete maso vložit do sklenic. Otřete hrdla utěrkou a pevně je zavíčkujte. Na dno velkého hrnce dejte utěrku, vyskládejte na ni sklenice s masem a zalijte vodou tak, aby byly sklenice ze tří čtvrtin potopené.
Hrnec přikryjte poličkou, přiveďte vodu k varu a od chvíle, kdy se začne vařit, duste maso ve sklenicích ještě dvě hodiny. Pak vypněte sporák a nechte vodu i sklenice zcela vychladnout. Po uplynutí této doby umístěte sklenice do ledničky, dokud šťáva v nich nezhoustne. Maso bude po vytažení jemné, lahodné a šťavnaté.
Zdroj: smakdnia.pl