Báječný a jednoduchý recept na domácí Krtkův dort

Rádi pečete, ale pomalu vám dochází inspirace? Můžete rodinu nebo přátele překvapit tímto známým dezertem, který v sobě snoubí lehké kakaové těsto, nadýchanou náplň ze šlehačky a osvěžující chuť čerstvých banánů.

Reklama

Tento dort zpopularizovala reklama a dostupné krabice s předpřipravenými surovinami, které bylo možno koupit v každém obchodě. Dort však lépe chutná, když si jej připravíte doma z vlastních ingrediencí.

Suroviny pro přípravu těsta

Na přípravu kakaového těsta budete potřebovat následující ingredience:

  • polohrubá mouka – 180 g
  • moučkový cukr – 100 g
  • plnotučné mléko – 125 ml
  • vejce – 2 ks  
  • rum – 1 polévková lžíce
  • olej – 100 ml
  • prášek do pečiva – 1 balíček
  • kakao – 2 vrchovaté polévkové lžíce

Suroviny pro přípravu náplně

Na přípravu náplně budete potřebovat následující ingredience:

Reklama
  • smetana ke šlehání – 2 ks (500 ml)
  • moučkový cukr – 40 g
  • čokoláda na vaření – 75 g
  • ztužovač šlehačky – 2 ks
  • banány – 3 ks

Postup přípravy

V míse ušlehejte žloutky, moučkový cukr a olej, do vyšlehané směsi přidejte rum a dobře promíchejte. Zvlášť smíchejte polohrubou mouku, prášek do pečiva a kakao a tuto směs postupně vmíchejte do olejové směsi. Nakonec přidejte sníh, který jste ušlehali z bílků. Ten opatrně vmíchejte pomocí vařečky. Dortovou formu vymažte tukem, vysypejte strouhaným kokosem a pečte po dobu 30 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

Náplň připravte tak, že částečně ušleháte smetanu ke šlehání, přidáte do ní ztužovač, nastrouhanou čokoládu a cukr a poté směs vyšleháte.

Když upečený korpus vychladne, přibližně 1 cm až 1,5 m od okraje vydlabejte vnitřek tak, aby dno zůstalo celistvé a vnitřek měl tvar mísy.

Nyní stačí dort již jen navrstvit. Na dno dejte podélně rozkrojené banány a na ně vrstvu šlehačky ve tvaru kopečku. Ten zasypejte rozdrobeným těstem, které jste získali vydlabáním korpusu.

Reklama