Domácí rolády jsou velmi populární a překvapivě jednoduché. Rolka s čerstvým banánem je velmi zajímavým a jedinečným způsobem, jak si na ovoci pochutnat a zároveň si užít domácí dezert. A jestli k vám přijdou hosté, kterým chcete nabídnout něco ke kávě a nechcete běžet do obchodu pro drahý a příliš sladký dezert. Mnohem lepší variantou je domácí pochoutka, kterou připravíte během chvilky.
Co budete potřebovat?
Na domácí rolku s banánem nepotřebujete příliš mnoho a zajisté si pochutnáte. Ozdobit si ji můžete podle svého vkusu a chuti. Hlavní je, abyste měli správně zralý banán, protože jinak nezískáte správnou sladkost ani příjemně měkkou strukturu uprostřed rolády. Na přípravu potřebujete jen:
- vejce – 4 ks,
- cukr – ½ hrnku,
- vanilka – podle chuti,
- mouka – ½ hrnku,
- máslo – 2 lžíce,
- med – 2 lžičky,
- šlehačka – ¼ hrnku,
- banán – 1 ks,
- kandované ovoce nebo strouhaná čokoláda – na ozdobu.
Pracovní postup
Do velké mísy rozklepněte vejce, přidejte cukr a šlehejte, dokud nezískáte nadýchanou, světlou pěnu. Poté prosejte do vaječné směsi mouku a vše důkladně promíchejte. Do těsta přidejte měkké máslo a med. Znovu důkladně promíchejte, aby se všechny ingredience dokonale propojily do jednotného těsta. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Než se předehřeje, rozválejte těsto na plát a plech vyložte pečicím papírem. Pečte těsto po dobu 10-15 minut.
Po upečení nechte těsto lehce vychladnout. Vyšlehejte si šlehačku do hustého krému a potřete s ní celý plát těsta. Na jeden okraj položte oloupaný banán. Těsto s pomocí pečicího papíru jemně a opatrně srolujte do tvaru klasické rolády. Dávejte si pozor, aby těsto nepopraskalo a nečekejte, než kompletně vychladne. Musí být ještě teplé. Vršek rolky můžete posypat moučkovým cukrem, ozdobit šlehačkou ve spreji nebo zalít rozpuštěnou čokoládou. Přejeme dobrou chuť!
Zdroj: irecept.cz