Tento starý recept je na bázi mléka. Mléko je produkt, který nenahradíte ničím jiným. Kromě nutričních hodnot má i léčivé účinky. Jeho složení se trochu liší v závislosti od zvířete, ze kterého pochází, stravy a času. Samozřejmě, mluvím o kvalitním mléce, na to je třeba si dát pozor.
Dokonce už samotný otec medicíny Hippokrates používal mléko na léčbu tuberkulózy a anémie. V Číně se zase kdysi mléko využívalo k léčbě neuróz a duševních poruch. Tento domácí lék na kašel má již mnoho let, možná stovky, možná tisíce, ale určitě stojí za vyzkoušení.
Budete potřebovat:
- 1 litr mléka (nejlépe domácího)
- 1 malá cibule
- 1 polévková lžíce másla
- špetka jedlé sody
- 1-2 lžíce koňaku
Postup:
Mléko přivedeme k varu a přidáme cibuli, kterou jsme rozkrojili na 4 části. Vaříme asi 5 minut, ale dejte pozor, aby vám mléko nepřeteklo. Mléko odstavíme, necháme trochu vychladnout a přidáme máslo, jedlou a koňak.
Tento lék pijte teplý, ale ne úplně horký a nejlépe uděláte, když si ho dáte večer. Tento nápoj popravdě není velmi chutný. Určitě jste pili už i lepší nápoje. Efekt je však skvělý a nebudete na něj ani muset dlouho čekat. Už ráno se budete cítit mnohem lépe. Pomáhá při bolesti krku, únavě a celkově běžné nemoci jako je angína či chřipka. Pokud máte v plánu vařit tento lék pro své děti, alkohol samozřejmě vynechte.
Podzim je časem, kdy nás nemoci a únava často navštíví. Díky tomuto přípravku to bude přece jen o trochu lepší.