Bramborový kváskový chléb: Tradiční recept plný domácí lahodné chuti

„Přináším vám recept na chléb s bramborovým kváskem, který spojuje tradici s jedinečnou chutí a vůní domova. Tato lahodná kombinace hladké mouky, vařených brambor a jemného kmínu vytváří chléb, který se bude krásně hodit ke každému pokrmu či jako samostatný požitek.“

Reklama

Ingredience:

Na kvásek:

  • 5 dkg žitné mouky
  • 1 kostka droždí
  • 1 lžíce cukru
  • 1,5 dcl vlažné vody

Na těsto:

  • 1 kg hladké mouky + navíc pro práci s těstem
  • 200 g vařených brambor (rozmačkaných)
  • 3 lžičky soli
  • 3 lžičky celého kmínu
  • 2 lžíce octa
  • 1 dcl vody (případně více podle potřeby pro konzistenci těsta)

Na potření:

Reklama
  • Voda s trochou soli
shutterstock.com

Postup:

  1. Příprava kvásku:
    • Smíchejte žitnou mouku, droždí, cukr a vlažnou vodu v misce.
    • Nechte kvásek kynout na teplém místě asi 15-20 minut, dokud nezačne bublat.
  2. Příprava těsta:
    • Ve velké míse smíchejte hladkou mouku s rozmačkanými vařenými brambory, solí, kmínem a octem.
    • Přidejte připravený kvásek a postupně přilévejte vodu, dokud nedosáhnete konzistence těsta, které se nedrží na rukou.
  3. Kynutí těsta:
    • Vypracujte těsto na pomoučeném povrchu, dokud nebude hladké a elastické.
    • Vložte ho zpět do mísy, přikryjte utěrkou a nechte kynout přibližně 1-2 hodiny na teplém místě, dokud zdvojnásobí svůj objem.
  4. Pečení:
    • Troubu předehřejte na 200°C.
    • Těsto opatrně vyndejte z mísy a znovu ho propracujte.
    • Dejte ho na plech vyložený pečicím papírem nebo do formy na chléb.
    • Zlehka ho nakrojte nožem, potřete vodou s trochou soli.
    • Pečte přibližně 40-45 minut, dokud chléb nebude zlatě hnědý a zazní dutý zvuk, když po něm poklepete.
  5. Dokončení:
    • Nechte chléb vychladnout na mřížce před krájením, aby se lépe krájel a uchoval si vláčnost.

Tento chléb s bramborovým kváskem by měl mít skvělou strukturu a chuť díky kombinaci brambor a kvásku!

Reklama