Brambory tvořily základ lidské stravy po mnoho let a i v dnešních dobách představují pro obyvatele rozvojových zemí pevný bod v jejich nejistém životě. Klasické žluté brambory lze připravovat mnoha způsoby. Oblíbené jsou vařené s kmínem, šťouchané s jarní cibulkou a máslem, opečené na pánvi s cibulkou, zapékané se slaninou nebo rozmixované na hladkou kaši. Tato univerzální příloha lahodné chuti dobře pasuje ke všem druhům bílého a červeného masa.
Královské brambory rozbijí kuchyňskou rutinu
Tento báječný pokrm můžete připravovat buď jako přílohu, nebo i jako kompletní jídlo. Na jeho přípravu budete potřebovat 800 gramů brambor, jednu velkou cibuli, 400 gramů vepřového masa, pikantní hořčici (lze nahradit švestkovou omáčkou), sůl, majonézu, lahůdkovou cibulku, mletý pepř, slunečnicový olej bez zápachu a strouhaný sýr (mozzarella, eidam nebo směs vašich oblíbených sýrů).
Pracovní postup vedoucí ke skvělé večeři
Nejprve si připravte maso. Můžete použít krkovičku, kotlety i řízky z kýty (nejlepší je z mladého býka). Kdo nemá rád vepřové maso, může jako alternativu použít i kuřecí nebo krůtí. U bílého masa ale hrozí, že by mohlo být vysušené. Maso omyjte, osušte a nakrájejte na tenké nudličky. Osolte ho, opepřete a důkladně promíchejte. Maso vyskládejte do plechu vymazaného trochou oleje. Namažte ho hořčicí. Pak přijde na řadu cibule nakrájená na tenké půlměsíčky.
Brambory umyjte pod tekoucí vodou a oloupejte. Pak je nakrájejte na tenké plátky, které budete postupně klást na maso v pekáči. Až budeme mít všechny brambory nakrájené v pekáči, trochu je osolte. Vrchovatě je posypte sýrem a polijte trochou vaší oblíbené majonézy. Takto připravený pekáč vložte do trouby rozehřáté na 190 °C. Nechte jídlo péct asi jednu hodinu. Než budou brambory hotové, připravte si nadrobno pokrájenou jarní cibulku. Upečené jídlo před podáváním posypte cibulkou. Přejeme dobrou chuť!