Je sice pravdou, že tuhle buchtu nepřipravíte do deseti minut a budete si s ní muset přeci jen trošku vyhrát, ale výsledný efekt ohromí nejen vás, ale také jakoukoliv návštěvu. Zejména děti tuhle buchtu doslova milují, protože jim připomíná jejich oblíbenou krávu Milku. Ve skutečnosti jde ale o vyladěný dezert z borůvek, který potěší ke snídani, ale také jako dezert k odpolední kávě. Poradíme vám, jak ji na první pokus zvládnout dokonale.
Co nakoupit?
Připravte si tyto ingredience na korpus:
- Máslo – 200 gramů
- Olej – 5 lžic
- Cukr krystal – 150 gramů
- Vanilkový cukr – 1 balení
- Hladká mouka – 300 gramů
- Bramborový škrob – 100 gramů
- Kypřící prášek – 1 sáček
- Citronová kůra – z jednoho citronu
- Vejce – 6 kusů
Na náplň budete potřebovat tyto suroviny:
- Borůvky – 600 gramů
- Bílá čokoláda – 100 gramů
- Zakysaná smetana – 250 gramů
- Mléko – 100 mililitrů
Na dozdobení:
- Bílá čokoláda – 200 gramů
- Moučkový cukr – 150 gramů
- Kokosový olej – 10 mililitrů
- Borůvkový džus – 2 lžíce
Jak postupovat?
Možná vás vyděsilo množství ingrediencí, ale nenechte se mýlit – příprava není vůbec složitá, jen ingrediencí je možná trochu víc, než je obvyklé. Nejprve si do jedné mísy dejte vejce, olej, cukr a vanilkový cukr. Všechny suroviny dobře promíchejte ručním mixérem – ideální je, pokud vše vyšleháte do husté bílé pěny. Musíte být trpěliví, protože to často trvá i několik minut. Jakmile budete mít vyšleháno, přidejte postupně mouku, bramborový škrob a prášek do pečiva. Vše pomalu vmíchejte do těsta, aby se nevytvořily hrudky, a nakonec nastrouhejte ještě kůru z jednoho citronu. Opět vše pořádně promíchejte.
Chystáme si náplň
Nachystejte si borůvky, bílou čokoládu a zakysanou smetanu. Borůvky dejte do misky a vidličkou je pořádně rozmačkejte. Odlijte trochu šťávy bokem a dejte stranou, ještě ji budete potřebovat. Poté si ve vodní lázni rozpusťte bílou čokoládu a pomalu přimíchávejte zakysanou smetanu. Jakmile vám vznikne tekutá hmota, přidejte rozmačkané borůvky.
Jak na pečení
Připravte si plech s vysokým okrajem, který dobře vymažte máslem a vysypte strouhankou nebo hrubou moukou. Klidně můžete také použít papír na pečení, pokud je vám to bližší. Na plech rozetřete ¾ těsta a polijte ho zakysanou smetanou, borůvkami a čokoládou. Zbylé těsto smíchejte s mlékem a rovnoměrně jej rozprostřete na směs z borůvek. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů po dobu třiceti minut.
Připravujeme zdobení
Tabulku čokolády nalámejte na kousky, nechte ji rozpustit ve vodní lázní a přidejte k ní cukr. Míchejte, dokud se nevytvoří hladká směs. Poté přilijte borůvkovou šťávu nebo džus. Ujistěte se ale, že směs není příliš tekutá. Vzniklou polevu opatrně natřete na vychlazenou buchtu a připravte si druhou tabulku čokolády. Tu rozpusťte s kokosovým olejem a vymíchejte dohladka. Tu pak pomalu pomocí lžíce dávejte na fialovou čokoládu, aby vzniky skvrny. Nechte vychladit a servírujte.