Byl nalezen 50 let starý recept na zavařované třešně a višně: Nic podobného jste ještě nejedli – tohle teď zkouší každý třetí Čech

Letní sezona je zde a s tím k nám přichází také hojnost lesních plodů a jakýchkoliv dalších. Pokud vám už dochází zásoby zavařeného ovoce z předchozích let, pak právě teď je vhodná doba k tomu, abyste si nasbírali nové a pokusili se je znovu uchovat. Tentokrát vám ovšem poradíme novou metodu jejich uchování, která vám jistě bud připadat ze začátku trochu zvláštní. Ve skutečnosti se ovšem jedná o velmi oblíbenou, ale doposud málo známou metodu, u které není potřeba zavařování. Obrovskou výhodou této metody je navíc to, že sklenici s ovocem si budete moci otevřít a zase zavřít několikrát po sobě.

Vhod kdykoliv potřebujete

Doba zavařování a konzervování je zde, což určitě přináší radost mnoha lidem. Třešně a jahody červenají a lesy začínají být plné malin, borůvek, ostružin a lesních jahod. Není tedy důvod na něco čekat, a proto rychle do lesa, než vám to všichni vyberou. Když toho nasbíráte více, můžete si zbytek uchovat na hroší časy nebo zimní období. Jaké letní ovoce preferujete vy?

Potřebné ingredience

Ať už jsou to maliny, borůvky nebo lesní jahody, je to jedno. Zakonzervovat je možné všechno. Dnes si ovšem představíme jednu z mnoha metod, ve které je napařování naprosto neznámým termínem. Metoda je jednoduchá a pro letní teploty ideální. Během horkých letních dní totiž nebudete muset zahřívat v kuchyni vzduch. Budete potřebovat: 4 kg ovoce, 1 kg cukru, salicyl a 1 litr vody. Příprava je následující.

Čtěte také: Sněhové pusinky, které jsou až obláčkově křehké, si zamilujete

Postup přípravy

Vezměte si skleněné nádoby, resp. sklenice, a důkladně je vymyjte saponátem na nádobí a přikryjte je čistou kuchyňskou utěrkou. Do vody přidejte cukr a vařte ji a postupně přidávejte ovoce. Jakmile bude uvařeno, pomocí lžíce jej dejte do sklenic a zalijte šťávou. Přidejte k nim malé množství kyseliny salicylové a sklenici vzduchotěsně uzavřete. Sklenice pak uchovejte na temném a chladnějším místě. Nechte je odpočívat a užijte si následně jejich perfektní chuť.